3 SAVJETA KAKO VAŠEM KONJU POMOĆI DA SKOČI VIŠE

Pomicanje visine skoka u vis može biti i uzbudljivo i zastrašujuće, za vas I vašeg konja. Kako biste izgradili tehniku ​​koja će vam donijeti uspjeh te kako skokovi budu postajali sve veći , morate sebe i svog konja pripremiti radeći prvo na temeljima.

Put do preskakanja velikih prepona postavljen je preskakanjem puno malih prepona.

Izgradnja vaše kondicije i kondicije konja omogućit će vam da se lakše i brže penjete na veće visine, čineći to ugodnijim za oboje.

Dobar temelj omogućit će vam da lako izgradite i usavršite svoju vještinu skakača, dok će vas loš temelj u budućnosti susresti s problemima na koje ćete se kasnije morati vratiti i riješiti ih.

Dakle, imajte ovo na umu kada sanjate o većim visinama, mnogo toga što vas tamo dovodi je skakanje malih prepona i usavršavanje vašeg jahanja i sposobnosti vašeg konja.

Usavršite svoju tehniku

Stvorite ravnomjeran tempo.

Razvijanje dobrog ritma i tempa tijekom skokova je nešto što se postiže na sigurnom terenu. Ono što želite su brze reakcije na komande, a ne jurnjava prema preponi.

Prolazak kroz piramidu dresurnog treninga i osiguravanje da je vaš konj prilagodljiv i s dosljednim ritmom tijekom jahanja nešto je što će se pretvoriti u uspjeh u skakanju. Zato ne zanemarite dresurne treninge, jer oni su osnova uspješnog skakanja.

Dio razvijanja dosljednog ritma također je vježbanje preko malih prepona i učenje kako prilagoditi korak vašeg konja kako bi mu se omogućilo da skokovima pristupi učinkovitije—s manjim ili većim koracima—ili smanjivanjem/dodavanjem koraka.

Uspješan skakač mora biti prilagodljiv, konja koji nema ritam i tempo ili koji je van kontrole bit će teško sigurno i učinkovito upravljati parkurom s preponama. 

Rad na dresurnim elementima i niskim preponama možda je nekima manje uzbudljiv, ali on je uistinu temelj koji gradi mišićnu kondiciju, kao i mentalnu kondiciju, kako bi konji mogli skakati sigurno, učinkovito i pod kontrolom.

Pokušajte vježbati preko motki na ravnim linijama i provjerite možete li prilagoditi tempo svog konja prema i nakon motke. Odatle možete polako napredovati do vježbanja preko malih prepona.

Ako primijetite da vaš konj postaje brz i izvan kontrole, vratite se osnovama i usredotočite se na slabosti motkama ili malim skokovima, kako biste riješili zašto vaš konj juri.

Konj pod stresom je manje usredotočen konj, kao rezultat toga, neophodno je opuštanje prije nego krenete na više prepone.

Približavanje skokovima

Kada se približavate skokovima, želite konja koji se može kretati prema preponi ravnomjerno i dosljednim ritmom. Ako se migolje i vijugaju do prepone u krivudavoj, vijugavoj liniji, teško će imati dobar odskok i biti oprezni preko prepone.

Ako se konj boji prepone, manja je vjerojatnost da će joj prići ravno zbog želje da pobjegne ili odbije skok. Graditi samopouzdanje svog konja potrebno je malim skokovima unutar njihove zone udobnosti, a zatim ga postupno početi izbacivati ​​iz njihove zone udobnosti.

Ako je njihov nedostatak ravnosti posljedica fizičke slabosti, to se može riješiti velikom raznolikošću dresurnih vježbi.Čak i ako se ne želite natjecati u dresurnom jahanju, potrebno je usvojiti načela dresurnog jahanja u svom redovnom jahanju kako biste izgradili jake temelje kao jahač i naučili svog konja vještinama koje su mu potrebne za učinkovito nošenje jahača preko prepone.

Za konje koji se bore sa samopouzdanjem, važno je ne kažnjavati ih za odbijanje.

Kažnjavanje zbog reakcije na strah nije način na koji ulijevate povjerenje. Budite strpljivi i nježni prema svom konju i odvojite vrijeme da polako izgradite njihovo samopouzdanje. Žurba da dođete do viših prepona može dovesti do pada vašeg samopouzdanja i samopouzdanja vašeg konja.

Također je važno biti svjestan svog tijela i toga kako vaša pomagala podupiru ili ometaju vašeg konja. Prerani ili prekasni odskok može vas izbaciti iz ravnoteže i dovesti do toga da konj izgubi ravnotežu. Razvijanje snažnog sjedala, nogu i nježnih ruku pomoći će vam da podržite svog konja pri nailasku  na preponu najbolje što možete.


PRESKAKANJE NIŽIH PREPONA NA POZNATOM TERENU

Izgradnja povjerenja

Izgradnja samopouzdanja sastoji se u tome da budete dovoljno strpljivi da izgradite snažne temelje, dok se i dalje dovoljno trudite da polako izlazite iz svoje zone udobnosti.

Ključ je da to radite POLAKO kako biste i vi i vaš konj postigli najveći uspjeh. Učiniti previše prerano može uništiti i vaše i samopouzdanje vašeg konja.

Gimnastičke vježbe izvrstan su način da s više samopouzdanja preskačete veće prepone jer su postavljene na točne udaljenosti, tako da možete dopustiti svom konju da uglavnom izračuna udaljenosti dok se vi fokusirate na to gdje se vaše tijelo nalazi između i preko skokova. Ovo uklanja neke poteškoće jer ne morate podupirati ​​svog konja u istoj mjeri kao što to radite između skokova s ​​više koraka između njih.

Postavljeni su ravno, tako da se radi o manjim prilagodbama koje pomažu vašem konju da održi ravninu i pravilno skače kroz liniju prepona. Gimnastičke vježbe s motkama i preponama također otežavaju konjima jurnjavu jer su postavljene za specifične korake.

Ako vaš konj voli žuriti prema preponi to je nešto što biste trebali početi rješavati preko motki ili malih gimnastičkih vježbi.

Nabavka različitih tipova prepona za vježbanje kod kuće također je odličan način da izgradite samopouzdanje svog konja za turnire. To jednostavno možete napraviti i sami kupnjom jeftinog šarenog cvijeća ili farbanjem postojećih prepona.
Povremeni odlazak na terensko jahanje također je korisno za sportske konje. Jednim dijelom konj se na terenu opušta, dok se susreće s novim i nepoznatim (šuškanje, životinje, automobili, voda,..) što mu gradi samopouzdanje, te će manje reagirati na novo i nepoznato kada dođe na turnir. Isto tako, terenski treninzi su odlični za izgradnju kondicije ako ga tako prilagodite.

Sve je u pokušaju simulacije turnirskog okruženja i vrsta prepona s kojima se vi i vaš konj možete susresti negdje drugdje, tako da možete učiti svog konja kod kuće, gdje im je najudobnije, i pripremiti ih za nepoznato izvan vašeg kluba.

Izvođenje temeljnih radova oko potencijalno zastrašujućih prepona također je odličan način da podržite svog konja u izgradnji samopouzdanja i učenju da se ne plaši prepreka koje izgledaju zastrašujuće. S vama na terenu, oni će se osjećati sigurnije, a možete koristiti i nagrade kako biste ublažili njihov strah i potaknuli ih da postanu hrabri u pristupu novim stvarima. Opet, važno je ići njihovim tempom i ne gurati ih predaleko izvan njihove zone udobnosti ili biste mogli izazvati još veći strah.

Budite nježni i prema sebi. Ne uspoređujte se s drugima. Ne uspoređujte svog konja s drugima. Oboje ste pojedinci na vlastitom putu sa snagama i slabostima.

Vaš put izgleda drugačije od puta drugih ljudi, stoga nemojte se uspoređivati. Ne služi vam i također nije relevantan za vaš razvoj kao jahača.

Pobrinite se da radite s trenerima koji pomažu vašem samopouzdanju, a ne da ga umanjuju. Ako često napuštate lekcije osjećajući se loše zbog stvari koje je vaš trener rekao, možda je vrijeme da razgovarate s njima o njihovom stilu podučavanja i kako on utječe na vas.

Ili čak pronaći trenera koji će vam više moći pomoći u izgradnji samopouzdanja umjesto da ga uništi. Da biste bili uspješni, potrebno vam je poticajno okruženje, a ponekad ćete to morati potražiti negdje drugdje.

Vrhunske vježbe za preskakanje većih prepona

Ne manjka različitih vrsta gimnastičkih vježbi koje možete koristiti za izgradnju vaše kondicije i kondicije preko prepone.

Gimnastika je jedan od najboljih načina da eksperimentirate s većim preponama, razvijate mišićnu i kardiovaskularnu kondiciju za sebe i svog konja te izgrađujete svoje samopouzdanje i samopouzdanje vašeg konja na jednostavan način.

Prije nego što krenete s visokim preponama uvjerite se da i vi i vaš konj lako prelazite svoju uobičajenu visinu i da se nijedno od vas s njom ne muči.

Ako se vaš konj jako ga zapuhuje ili pokazuje druge znakove poteškoća na razinama na kojima trenutno radite, nije vrijeme za povećavanje visine skoka.

Možete postupno mijenjati gimnastičke vježbe kako biste povećali težinu prepona, počevši od motki na zemlji koje vode do manjih prepona.
Zatim povećajte težinu promjenom visine, oduzimanjem ili dodavanjem koraka ili dodavanjem različitih vrsta skokova.


PREPONE PRVO POVISUJTE KOD KUĆE

#preponskojahanje #sportskojahanje #preponskisport #skakanjeprepona #preponskiturniri