BRIGA O STAROM KONJU; ŠTO DA, A ŠTO NE

Starost ne znači nužno da vašem konju treba više ili posebne njege. Ipak, kako godine prolaze, naizgled sitni nedostaci u brizi oko konja mogu imati sve značajniji utjecaj na njegovo zdravlje. Kako bismo vam pomogli da se usredotočite na ono što možete učiniti, a što trebate izbjegavati kako bi vaš stariji konj bio zdrav i sretan, sastavili smo ovaj praktični popis stvari koje treba i ne treba raditi.

Dobra briga o konju senioru može mu pomoći da ostane aktivan i zdrav tijekom godina.

ŠTO ČINITI:

 • Redovito pregledavati zube od strane veterinara, otprilike dva puta godišnje. Kako konj stari, zubi su lošiji te se lošije probavlja i hrana.
 • Konja redovito čistite od parazita.
 • Nemojte zaboraviti na cijepljenje iako vaš konj možda više ne ide na turnire.
 • Pratite težinu svog konja, ako primijetite naglo mršavljenje pozovite veterinara, napravite pregled te u dogovoru s veterinarom možete promijeniti hranu i uvesti dodatke.
 • Dajte svom starijem konju više vremena za zagrijavanje i hlađenje nakon jahanja.
 • Ako i (kada) odlučite prestati s jahanjem osigurajte svom konju senioru šetnje i lagan rad na lonži te svakodnevni boravak u ispustu kako mišići ne bi potpuno propali. Konjima je kretanje prirodno i ako ga potpuno ukinete može mu naštetiti, što lagan rad zasigurno neće.
 • Osigurajte konju zaklon u ispustu, zaštitu od muha te mu osigurajte mirno društvo u krdu s kojim se slaže jer stariji konji žele mir te nekima možda više nije do cjelodnevnog galopiranja po ispustu.
 • Raspitajte se o hrani i dodacima za senior konje kako bi vaš konj što duže ostao vitalan i zdrav. Hranu uvodite postupno kako bi se konj na nju navikao.
  Hrana za konje seniore lakše je probavljiva što koristi konjima s lošiji zubima te ima dodatke potrebne vašem konju. Obroci pomiješani s toplom vodom izričito povoljno djeluju na sve, a pogotovo starije konje.
 • Kod starijih konja cirkulacija je slabija te će vašem konju možda odgovarati da zimi deku dobije ranije nego inače te da mu ostane duže iako mislite da je dovoljno toplo.
STARIJIM KONJIMA POTREBNA JE DEKA

STARIJIM KONJIMA POTREBNA JE DEKA

ŠTO NE ČINITI I NE ZABORAVITI:

 • Nemojte zaboraviti da vaš stariji konj ima veći rizik od Cushingove bolesti. Nazovite svog veterinara ako primijetite da vaš konj ima izrazito debelu dlaku, da se ne linja, pretjerano znoji, pije puno vode,..
 • Nemojte čekati da se pozabavite znakovima šepavosti, koji bi mogli ukazivati ​​na ranu pojavu artritisa ili drugih mišićno-koštanih problema.
 • Samo zato što je dostigao određenu dob, konj se ne mora umiroviti. Naprotiv, redovita tjelovježba neophodna je za njegovo fizičko i psihičko zdravlje. Ako se i kada odlučite da vaš konj više nije za jahanje tu promjenu uvodite postupno ako je moguće. S naglim prestankom rada konj brzo propada.
 • Ne ostavljajte svog konja samo u ispustu ili boxu, konju je i dalje potrebno društvo i zanimacija. Svog starijeg konja i dalje redovito timarite, kupajte, šišajte, izvodite u šetnju, na pašu i slično.
KONJU SENIORU OSIGURAJTE SVAKODNEVNI ODLAZAK U ISPUST

KONJU SENIORU OSIGURAJTE SVAKODNEVNI ODLAZAK U ISPUST

Na pitanje kada je najbolje umiroviti svog konja teško je dati odgovor. Svaki vlasnik/jahač tu odluku mora donijeti za svoga konja. Sve ovisi i o tome da li je konj u sportu ili se jaše rekreativno?
Za konje sportaše često se kako stare nađe „nova funkcija“, odnosno konji se vrate par koraka u nazad te školuju mlade sportaše. Neki svoje mjesto nađu kao konji u školi jahanja, ili kao rekreacijski konji. Ponekad ozljeda bude ključna za odlazak u mirovinu jer se konj jednostavno više ne smije izlagati velikim naporima.

Kakva god bila situacija, bitno je da svog konja promatrate i osluškujete kako biste mu olakšali taj prelazak. Ako je moguće, neka tranzicija u mirovinu bude postepena kako bi konju bilo ugodnije te kako bi promjena bila što postepenija.

Iako je činjenica da naši konji stare tužna, bitno je pobrinuti da se da im „pod starije dane“ bude ugodno u njihovoj koži. Male promjene konju senioru mogu puno značiti zato ako se pronalazite u nekoj od gore navedenih točki tražite savjet veterinara.

#konjsenior #starikonj #brigaokonju