DRESURNI NAPREDAK NA DRŽAVNOM PRVENSTVU U DRESURNOM JAHANJU

Najvažniji događaj za dresurni sport Hrvatske ove godine održao se proteklog vikenda u predgrađu Zagreba, naselju Čehi, u konjičkom klubu Evago, već dobro poznatom organizatoru turnira. Natjecatelji su imali veoma lijep, sunčan i uzbudljiv vikend. Bila je to prilika za druženje, upoznavanje, učenje i razmjenu iskustava.

Jahačima i njihovim konjima vikend je započeo već u petak kada su imali obavezni veterinarski pregled konja kao i upoznavanje s terenom gdje će se jahati. U subotu je turnir krenuo već u 08:30 jer je na startu bilo puno jahača. Ove godine, konkurencija je bila jaka u gotovo svakoj kategoriji. Prvi natjecateljski dan jahali su se zadani programi, te je sudački kolegij ocijenjivao program te tehničku kvalitetu. Drugi dan prvenstva jahali su se svima omiljeni slobodni programi uz muziku. Osim obaveznih radnji koje su jahači morali uvrstiti u svoje osmišljene programe, pomno se slušala i muzika u kojoj su svi uživali. Oba dana natjecanje je počelo utakmicom za Mlade jahače, zatim su nastupali Seniori, pa Juniori, i Seniori Amateri. Potom su se održale podjele nagrada za prve tri utakmice, a dan se nastavio programima koje su jahali Kadeti, Pony jahači, kao i slobodne E i A utakmice izvan konkurencije za prvenstvo. Pohvala klubu organizatoru svakako ide za pridržavanje satnice što jahačima puno znači.

Na kraju prvog dana održala se podjela nagrada za ekipno prvenstvo. Konjički klubovi su svoje jahače koji su se natjecali u bilo kojoj kategoriji za Državno prvenstvo mogli spojiti u ekipe te su se njihovi rezultati zbrajali. Pobjedu je uvjerljivo odnio konjički klub Trajbar Team koji je sa ukupno 10 jahačih parova osvojio i srebrnu medalju za ekipno prvenstvo. Treće mjesto osvojio je konjički klub Konjičko društvo Zagreb. Oba kluba su veliko iznenađenje s mnoštvo jahača i još više osvojenih medalja. Jahači konjičkog kluba Trajbar Team su u svakoj kategoriji osvojili medalju, dok su jahači konjičkog kluba Konjičko društvo Zagreb medalje osvojili u čak četiri kategorije. Na tome im čestitamo i pohvaljujemo njihovu predanost dresurnom jahanju i poticanju mladih na bavljenje ovim predivnim sportom.

Ne smijemo zaboraviti ni na konjički klub Sokol Dupci koji svake godine na turnire dovodi nove mlade nade dresurnog sporta, pa je tako njihovoj Anji Sečko ovo bio prvi turnir s kojim je hrabro probila led i ostvarila odlične rezultate. Konjički klub Garestin tradicionalno njeguje dresurni sport te je i u njihovo ime nastupilo više jahačih parova, a nisu manjkali ni odlični rezultati. Iz Državne ergele Đakovo i Lipik sa svojim lijepim lipicancima nastupile su dvije dresurne jahačice. Iz konjičkog kluba Breza svake godine dolaze nove dresurne nade koje slijede stope već dobro poznatih dresurnih jahačica. Uz ove klubove svoje predstavnike imali su i konjički klub Nexus Bjelovar, konjički klub Zagreb, konjički klub Edek te sam organizator konjički klub Evago kao i konjički klub Batida. Iako ih na ovom prvenstvu nije predstavljalo puno jahača, oni koji jesu svakako su svoj klub učinili ponosnima.

PONY JAHAČI
Iako mali, pony jahači ove su godine na Državnom prvenstvu bili veliki u svakom smislu te riječi. Borili su se svim snagama te sa svojim pony konjima odjahali odlične programe. Oba dana pobjedu je odnijela Gita Žitković i Rain in Otago iz k.k. Trajbar Team,  poredak je i za drugo i treće mjesto bio jednak oba dana pa je tako konačan poredak slijedeći:

 1. Mjesto – Gita Žitković i Rain in Otago – k.k. Trajbar Team
 2. Mjesto – Ela Lukičić i Reitland´s Feeiza – k.k. Breza
 3. Mjesto – Olivia Mihaldinec Marton i Golden Lui H – k.k. Trajbar Team

PONY JAHAČI

KADETI
U kategoriji kadeta prvog dana natjecanja pobjedu je uvjerljivo odnio Matej Bunić i Mister Cool, k.k. Trajbar Team dok je drugo mjesto pripalo Korini Perenčević iz k.k. Konjičko društvo Zagreb. Treće mjesto osvojila je Marija Hudi, k.k. Evago. Idućeg dana slobodni programi uz muziku Mateja nisu pokolebali, no konačni postotak odigrao je svoju ulogu za Mariju i Korinu pa je tako konačni poredak za kadete na prvenstvu Hrvatske slijedeći:

 1. Mjesto – Matej Bunić i Mister Cool – k.k. Trajbar Team
 2. Mjesto – Marija Hudi i Quantico T – k.k. Evago
 3. Mjesto – Korina Perenčević i Dama – k.k. Konjičko društvo Zagreb

KADETI

JUNIORI
Tri jahačice natjecale su se ove godine u kategoriji Juniora, te su se lijepo odjahanim programima borile za medalje. Oba dana natjecanja pobjedili su Sofija Bibić i Contado, k.k. Konjičko društvo Zagreb. Na drugom mjestu našla se Mia Matijević, a na trećem Kaya Probst. Drugog dana natjecanja, Sofija je uvjerljivo zadržala prvo mjesto, dok je Kaya zauzela drugo, pa je tako konačan poreda slijedeći:

 1. Mjesto – Sofija Bibić i Contado – k.k. Konjičko društvo Zagreb
 2. Mjesto – Kaya Probst i Bueno – k.k. Trajbar Team
 3. Mjesto – Mia Matijević i Georgina – k.k. Breza

JUNIORI

SENIORI AMATERI
U kategoriji Seniora Amatera i ove je godine bili puno prijavljenih jahačih parova, no oba dana svoju je pobjedu odličnim jahanjem izborila Ema Prokeš iz k.k. Đakovo. Prvi dan jahači parovi imali su prilično bliske postotke, no drugi dan je muzika neke opustila, a nekima unijela malo nervoze pa se tako poredak prvog i drugog dana mijenjao, a završio je ovako:

 1. Mjesto – Ema Prokeš i Dark Lady – k.k. Đakovo
 2. Mjesto – Lara Cigić i Precious – k.k. Trajbar Team
 3. Mjesto – Elena Škvorc i Espantado – k.k. Garestin

SENIORI AMATERI

MLADI JAHAČI
Kategorija u kojoj je često falilo jahačih parova ove godine imala je četiri jahača para koja su se borila za pobjedu. Oba dana poredak je bio isti, pa je tako konačan slijedeći:

 1. Mjesto – Tonka Žitković i Beltano – k.k. Trajbar Team
 2. Mjesto – Paula Polić i Ferrero – k.k. Sokol Dupci
 3. Mjesto – Gita Sušić Mikulan i Little Lord 91 – k.k. Konjičko društvo Zagreb

MLADI JAHAČI

SENIORI
Prije koju godinu, na zadnjoj dresurnoj utakmici znali smo gledati po jednog, dva ili tri jahača. Ove godine to nije bio slučaj. U najtežoj kategoriji prvenstva natjecalo se šest jahačih parova. Iako ni to nije velika brojka, svakako je značajna za dresurni sport u Hrvatskoj. Govori nam kako se jahači trude i rade na svom napretku, a tome smo svjedočili i mi gledajući njihove predivno odjahane programe. Svoj niz zlatnih medalja nastavila je Mija Brnić, a konačni poredak je slijedeći:

 1. Mjesto – Mija Brnić i Darling – k.k. Trajbar Team
 2. Mjesto – Tina Blažević i Maestoso Trofetta XIII-2 – Državna ergela Đakovo i Lipik
 3. Mjesto – Tajana Mrazović i Topas – k.k. Konjičko društvo Zagreb

SENIORI

Nakon još jednog lijepog turnira, najvažnijeg u godini možemo zaključiti kako Hrvatski dresurni sport vidno napreduje te na tome čestitamo svim jahačima, njihovim trenerima i klubovima te se iduće godine nadamo vidjeti još već broj jahačih parova. Do tada uživati ćemo u ostatku sezone koja nam donosi još neke važe turnire kao što je i Državno prvenstvo za mlade konje u preponskom jahanju.

Čestitamo pobjednicima, ali i svima ostalima koji su uložili svoj trud i sudjelovali na turniru!