IZA ŠTITA POLICIJSKI KONJI U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

KONJI POLICAJCI: Uzbudljive činjenice o policijskim konjima

Odnos između konja i čovjeka odavno je uspostavljen, a konji obavljaju brojne dužnosti, od ratnih heroja do ukrasa na pašnjaku. Korištenje konja u policijskim snagama datira iz ranog 18. stoljeća i oni zadržavaju značajnu ulogu u radu policije u zajednici.

Policijski konji obavljaju različite uloge, od programa za pružanje pomoći zajednici do rastjerivanja gomile i borbe protiv građanskih nereda. Svojim jahačima daju značajnu visinsku prednost i veću vidljivost te su agilniji i mobilniji od vozila. Prema britanskom policijskom koledžu, konji bi “mogli brže stati na kraj javnom neredu”.

Jedan dan u životu policijskog konja

Dan policijskog konja počinje doručkom, nakon čega ga čeka temeljito timarenje i čišćenje. Nakon dnevnog brifinga, jahač konja će ga zasedlati i izaći na ulicu ili ga ukrcati u prikolicu za konje kako bi ga prevezao do njegove dodijeljene patrole.

Kad je na patrolnoj dužnosti, policijski konj radi otprilike pet sati dnevno, uglavnom u hodu.

Policijski konji općenito patroliraju u parovima , s manje iskusnim konjem koji se udružuje sa starijim policijskim konjem koji ima višegodišnje iskustvo. 

Nakon što završi svoj dnevni posao, policijski konj vratit će se u svoju staju, gdje će biti potpuno očišćen prije nego što bude nagrađen obilnim obrokom.

Upotreba policijskih konja

Policijski konji obavljaju niz dužnosti, od patroliranja ulicama do kontrole mase. Konji imaju umirujući učinak na velike mase i omogućuju časnicima na konjima da vide preko gomile i procijene njezine postupke.

Policijski konji također obavljaju ceremonijalne dužnosti i uključeni su u programe širenja zajednice. Neki posebno obučeni policijski konji sudjeluju u misijama potrage i spašavanja, dok drugi patroliraju.

Zašto se policijski konji i danas koriste

Iako se neupućenima uporaba konja može činiti pomalo zastarjela, oni imaju nekoliko značajnih prednosti u odnosu na automobile i druga vozila zbog kojih su nezamjenjivi.

Konji su pokretljiviji i okretniji od automobila i mogu se kretati cestama ili nogostupima, a mogu se snaći i po zahtjevnom terenu.

Njihova veličina i prisutnost djeluje kao prirodna barijera u situacijama gužve, omogućujući časniku konjaniku da obavlja posao 10 policajaca pješaka.


POLICIJSKI KONJI U SLUŽBI PRIRODNE BARIJERE

Policijska obuka konja

Obuka policijskog konja traje najmanje šest mjeseci, a možda i više, ovisno o karakteru konja i prirodi posla koji bi trebao obavljati. Tijekom treninga policijski konj bit će izložen svim vrstama čudnih predmeta i glasnih zvukova, od sirena i glasne glazbe do vatrometa i eksplozija.Policijski konji također su uvježbani za sigurno manevriranje kroz gužvu i snalaženje u uvjetima slabe vidljivosti. Također se navikavaju biti okruženi gomilom ljudi, od kojih neki možda guraju dječja kolica, nose kišobrane ili natpise.

Obuka konja za operacije potrage i spašavanja uključuje podučavanje konja da prate miris i dopušta im da koriste svoje osjetilo mirisa za praćenje i lociranje mete.

Policijski konji mogu se podučavati drugim posebnim vještinama, ovisno o njihovoj namjeni.

Posebne vještine mogu uključivati ​​skakanje, rad sa stokom i sigurno prelaženje stjenovitog terena.

Zahtjevi za policijske konje

Ne može svaki konj obavljati dužnosti koje se traže od policijskog konja i mora proći rigorozan proces selekcije prije nego što može započeti svoju karijeru. Policijski konji moraju biti mirni i razumni, osjetljivi na svoje jahače i laki za rukovanje na tlu. Policijski konji također moraju biti okretni, laki za manevriranje i imati glatke, lagane korake. U nekim dijelovima svijeta zahtijevaju samo svijetle konje kako bi bili vidljivi i po lošem osvjetljenju.

Obuka jahača policajca

Ne morate biti iskusan jahač da biste se obučavali za policajca konjanika, ali morate završiti dvogodišnji probni rok kao redovni policajac.

Tijekom obuke za policajca konjanika, naučit ćete osnovne tehnike jahanja, strategije kontrole mase, kako jahati u formaciji i svladavati staze s preprekama, postupke uhićenja i vještine preživljavanja časnika konjanika.

Konj – policajac

Svi konji koji rade u policijskim snagama nose značku, baš kao i njihovi ljudski kolege.

Policajci konji također su zakonski zaštićeni u SAD-u, a udaranje policijskog konja, ili na bilo koji drugi način izazivanje nelagode ili ozljede, prekršaj je drugog stupnja i rezultirat će visokom novčanom kaznom.


POLICIJSKI KONJ U PROMETU

Policijski konjički činovi

Ne postoje činovi za policijske konje u Ujedinjenom Kraljevstvu niti u većem dijelu SAD-a, ali oni koji pripadaju konjičkoj policiji okruga Galveston promiču se u čin narednika nakon završetka probnog roka.

U prošlosti su policijski konji tradicionalno imali pet činova:

 • Zapovjednik ili general
 • Kapetan
 • Poručnik
 • Narednik

Poznati policijski konji

Malo je policijskih konja koji su javno priznati za svoju hrabrost, ali Skippy, konj Morgan koji radi za policiju Clevelanda, iznimka je od tog pravila. Skippy se proslavio 1942. kada je iz bijesnog požara spasio 20 cirkuskih konja.

Još jedan policijski konj koji je prepoznat po svojim doprinosima je Big D, ili Dino, iz baltimorske policijske konjičke jedinice. Ovaj belgijski kastrat započeo je karijeru 2016. nakon što je otišao u mirovinu s farme Amiša.

Dobio je priznanje za svoju “dugotrajnu predanost zajednici” 2018. kada mu je dodijeljena trajna Klingerova nagrada Washington International Horse Show (WIHS) za čast i službu.

Pasmine koje se ističu kao policijski konji

Konjička policija preferira nekoliko pasmina konja, a različite pasmine ispunjavaju različite uloge. Dok se Quarter konji i Mustang preferiraju za ophodnju granice, veće zdepaste konje smatraju prikladnijima za rad u gradskim patrolama i kontrolama gužve.

Clydesdale

Clydesdale ima dobro proporcionalno tijelo, zakrivljeni vrat, velike uši i ravan nos.
Clydesdale je snažan, nježan konj koji je inteligentan i lako ga je dresirati.

Quarter Horse

Quarter konj je niži, okretan i mišićav konj. Češće se koristi za graničnu patrolu i potragu i spašavanje, a ne za kontrolu gužve. Quarter konji su poznati po svojoj brzini, agilnosti i inteligenciji. Oni su mirne, staložene životinje poznate po svojoj inteligenciji i sposobnosti dresure.

Percheron

Izvorno uzgajani kao ratni konji, Percheroni su snažni i mišićavi konji s kratkim leđima, dubokim obujmom i dobro definiranim grebenom. Perheroni imaju zapovjedničku prisutnost, ali ipak poslušno držanje, što ih čini idealnim policijskim konjima.

Ostale pasmine konja koje se koriste za policijski rad uključuju:

 • Američki paint
 • Belgijski toplokrvnjak
 • Nizozemski toplokrvnjak
 • Hanoveranac
 • Morgan
 • Mustang
 • Shire
 • Tennessee Walker

#policijskikonji  #konjpolicajac #policajackonjanik #konjiuprometu #zanimljivosti