KAKO POBOLJŠATI I URAVNOTEŽITI SJEDIŠTE

Jednom kad budete imali uravnoteženo sjedište, moći ćete se prestati oslanjati na uzde radi sigurnosti i početi se oslanjati na kontakt koji imate s konjem preko sjedišta. Dakle, istražit ćemo načine na koje možemo poboljšati svoje sjedište.

Osjetite pokret u sedlu
Prvo što ćete htjeti učiniti je upoznati se s načinom na koji se tijelo vašeg konja kreće kroz različite korake. Dok ste na konju, odvojite trenutak da se usredotočite na svaku pojedinačnu nogu konja i ono što možete osjetiti kako svaka noga radi dok sjedite u sedlu. Naučite osjetiti ritam svakog koraka. Osjetite kako se vaš konj gura naprijed sa stražnje strane i osjetite kako konj održava ravnotežu između prijelaza. Dobar način za osjetiti svaki korak je jahanje na lonži. Na taj način možete pustiti ruke, izvaditi noge iz uzegnija i slično.


OSJETITE KORAK JAHANJEM NA LONŽI

Pomaknite sedlo pokretom 
Jahač koji ukočeno sjedi u sedlu ne dopušta konju da prati njegove pokrete kao što bi mogao s jahačem koji pravilno koristi svoje sjedište. Kada ukočeno sjedite u sedlu, pokreti konja će se svesti na minimum i vjerojatno neće uložiti nikakav napor da ide naprijed koliko bi trebao. Ako dopustite da se vaše sjedište pomiče s kretanjem konja, to će vam pomoći da pratite konja u skladu s njegovim kretnjama, čineći svaki korak većim i lepršavijim.

Pomozite si sjedištem
Korištenje znakova sjedišta s ispravnom korelacijom s pritiskom nogu i uzdi omogućit će glatkije reakcije vašeg konja. Zaustavljanje vašeg sjedišta također će djelovati kao blokada za kretanje konja, što će ga natjerati da stane. Sve što pitate svog konja ima korelirajući znak sjedišta, bilo da se radi o zaustavljanju, kretanju ili bočnom kretanju, ispravna upotreba vašeg sjedala pomoći će konju da razumije što tražite od njega.

Jašite „bez“ uzdi
Mnogi se jahači za ravnotežu oslanjaju na pritisak između konjskih usta i dizgina. To rezultira stalnim navlačenjem konja „na usta“. Kada naučite koristiti svoje sjedalo, ruke će vam postati mekše jer se više nećete morati oslanjati samo na taj pritisak. Zato na treningu kao vježbu pokušajte postepeno smanjivati potezanje dizgina kod za početak prijelaza iz bržeg u sporiji tempo te se oslonite na svoje sjedište. Promatrajte reakcije vašeg konja i nagradite za dobru reakciju te zapamtite da se promjene ne događaju preko noći.

 

Ravnoteža, a ne stisak
Ako grčevito zagrlite konja svojim bedrima ili koljenima, oduzimate svoju sposobnost pomicanja sjedišta, što će ograničiti sposobnost vašeg konja da se pravilno kreće. Stiskanjem vašeg konja rezultirati će lošim držanjem i lošim položajem za jahanje. Također vašem konju prenijeti ćete da ste napeti, što će učiniti i vašeg konja napetim. Vaša ravnoteža ne bi se trebala oslanjati na uzde ili držanje koljena. Umjesto toga, vaša bi se ravnoteža trebala oslanjati na vaš centar gravitacije u odnosu na vašeg konja. Da, bedra i koljena ne smiju se odvajati od sedla, ali grčevito stiskanje svakako je loše.

Omotajte noge oko konja
Ako ne „omotate“ noge oko konja, tada će vaša bedra i koljena previše stisnuti konja. To može uzrokovati da vam se potkoljenica njiše naprijed-nazad, što će rezultirati tome da počnete visiti naprijed. Kada omotate noge oko konja, bedro i koljeno će vam biti dovoljno labavi, a opet “priljepljeni za sedlo dok će se potkoljenica oslanjati na bok konja. To će vam pomoći da zadržite stražnjicu u sedlu i svoju težinu u petama. Također će vam pomoći da zadržite ispravan položaj pete u ravnoj liniji s vašim ramenima i kukovima.

Spuštanje težine u uzengije i jahanje bez njih
Želite da vaša težina bude preko leđa konja, a ne preko grebena konja. Kada omotate noge oko konja i težinu usmjerite na pete, to će vam pomoći da imate dublje sjedište i pravilno sjedite na leđima konja. Ravnomjerno fokusiranje vaše težine na oba stremena dat će vam središte ravnoteže, čak i ako se vaš konj odluči za neke vratolomije. Dobra vježba za sjedište je jahanje i bez uzengija što će vam svakako koristiti. Bez uzengija jašite sjedećim kasom, ali i lakim te polusjedećim kako bi jačali svoje mišiće i usavršavali položaj nogu, ali i bolje osjetili kretanje konja te još bolje osjetili što znači duboko sjediti u sedlu. Ako ste u strahu od jahanja bez uzengija prvo izvadite jednu nogu iz uzegnije, kako bi ipak osjećali djelomičnu sigurnost, a zatim izvadite i drugu uzengiju. Vrlo brzo osjetit ćete koliko vam to pomaže.


JAŠITE BEZ UZENGIJA
AUTOR SLIKE: TONIJA KEKEZ

Jašite bez sedla
Jahanje bez sedla odličan je način da poboljšate svoje sjedište. Budući da nemate sedlo, pokrete konja osjetit ćete mnogo prirodnije. Vaše tijelo će vas tjerati da se uskladite s koracima konja kako bi vam bilo udobnije. Jahanje bez sedla zahtjeva duboko sjedište i noge obgrljene oko konja kako bi ostali na konju, te ćete na taj način sjediti duboko na leđima konja, s ravnim leđima te osjetiti značenje pravilnog sjedišta. Naravno i jahanje bez sedla potrebno je prakticirati s vremena na vrijeme, a ne samo jednom.


TRENIRAJTE BEZ SEDLA

Ne zaboravite na pravilno disanje
Što duže zaboravljate izdahnuti, to ćete biti napetiji. Zbog toga ćete se pogrbiti i ukočiti naprijed umjesto da ostanete usredotočeni na svog konja i njegovo kretanje. Ako ne dišete, vaš konj osjeća vašu napetost u sedlu što dovodi i do napetosti kod konja. Pravilno i ritmično disanje pomoći će vašem tijelu da ostane opušteno, te da se usredotočite na vašeg konja i trening.

Sjajna stvar kod jahanja je to što uvijek učite te uvijek postoji nešto što možete učiniti bolje i o čemu možete dodatno učiti. Treniranje boljeg sjedišta ne dolazi preko noći ali isplatit će vam se jer će ono pomoći vašem konju da se bolje nosi te da bolje razumije vaše komande dok ćete sebi na neki način olakšati i figure izvoditi pravilnije. Zato pokušajte uvesti male promjene i dodatke u svoj trening te ćete vidjeti da će vam se isplatiti.

#jahanje #dresurnojahanje #vježbanjesjedišta #jahanjebezsedla #jahanjebezuzengija #školajahanja