PREDNOSTI JAHANJA ZA DJECU

Jeste li se ikada zapitali uči li vaše dijete potrebne životne vještine? Jesu li sposobni nositi se sa stvarnim životnim situacijama i imaju li vještine rješavanja problema te jesu li fizički aktivni i snažni?

Učenje jahanja može djeci stvoriti nevjerojatna životna iskustva, stvoriti niz društvenih i fizičkih vještina te mentalne vještine koje im mogu pomoći u budućim životnim situacijama.  Ann Swinker, dr. sc., profesorica znanosti o životinjama na Sveučilištu Penn State otkrila je da “rukovanje, jahanje i briga za konja ili ponija mogu razviti mnoštvo pozitivnih osobina kod djeteta, uključujući odgovornost, strpljenje, empatiju, ljubaznost i samodisciplinu.” Jahanje konja može učiniti djecu velikodušnijom, punijom poštovanja i pažljivijom.
Ako ste u potrazi za uzbudljivim sportom, a u isto vrijeme korisnim za svoju djecu, ne možete pronaći bolju aktivnost od jahanja.

Zdravlje i kondicija 
Jahanje konja ili ponija odlična je vježba za djecu i može im pomoći da ustanu s fotelje i izađu na svježi zrak i u prirodu. Snažni trbušni mišići i mišići donjeg dijela leđa neophodni su za održavanje dobrog držanja u sedlu. Uspravno sjedenje i kretanje na konju povećava snagu i dodatno poboljšava razvoj mišića. Jahanje razvija finu motoriku, koordinaciju oko-ruka i jača kardiovaskularni sustav. To je također aktivnost koja poboljšava ravnotežu i grubu motoriku.

Poboljšane kognitivne sposobnosti 
Jahanje poboljšava učenje aktiviranjem simpatičkog živčanog sustava i povećava pamćenje. Jahanje također dovodi djecu u situacije kao što su: zaobilaženje prepreka ili suočavanje s neizvjesnim okruženjima koja zahtijevaju rješavanje problema i brzo razmišljanje te reagiranje. Fokus i kontrola se dalje razvijaju što se dulje dijete bavi jahanjem.  Za mlađu djecu, jednostavan zadatak brojanja nogu, koraka i udaraca kopita potiče učenje i zabavu.

Emocionalne dobrobiti
Jedna od prvih stvari koje mladi jahač nauči je ponašati se samouvjereno. Konji su vrlo osjetljivi na emocije svojih jahača i često odražavaju te emocije. Ako se čini da se jahač nečega boji, konj to osjeća i također će osjetiti strah. Kako dijete napreduje u svojim vještinama jahanja, ono razvija samopouzdanje i samouvjerenost. Jahanje uči empatiji, ljubaznosti i nježnom ophođenju prema drugima. Djeca se također uče strpljenju dok se bave konjem ili ponijem te brizi o drugom živom biću jer se za konja treba pobrinuti prije i nakon jahanja.


DJECA I KONJI GRADE POSEBNU VEZU

Djecu prirodno privlače konji, što ih čini dobrodošlom alternativom gledanju televizije, igranju video igrica, opsjednutosti društvenim mrežama ili jednostavnom druženju. Odaberete li jahanje kao redovitu aktivnost za svoje dijete, ono će s vremenom upoznati nove prijatelje. Djeca koja jašu konje postižu ciljeve marljivim radom i odlučnošću, što zauzvrat uči odgovornosti. Poslovica “vrati se na konja” uči djecu da se suoče sa svojim strahovima i da nastave pokušavati. Sudjelovanje u dosljednim aktivnostima jahanja može pomoći u razvoju snažnog karaktera, kao i njegovanju neprocjenjivih životnih vještina kod djece.


KONJI DJECU UČE ODGOVORNOSTI

Terapija konjima
Provođenje vremena s konjima može biti nevjerojatno terapeutsko za djecu s posebnim potrebama. Za one u autističnom spektru, konji olakšavaju emocionalnu vezu. Jahanje također nudi senzorne prednosti u pogledu brzine, nagiba i kretanja. Konji pružaju djeci koja se bore s problemima u ponašanju stvarajući sigurno mjesto koje smiruje agresivnost, nervozu i tjeskobu dopuštajući im da uspore i opuste se.
Uzmite u obzir da je terapijsko jahanje drugačije te svakako tražite stručne i certificirane osobe za takvu vrstu terapije.

U našem užurbanom i pretjerano stimuliranom svijetu, svima bi nam dobro došla aktivnost koja nas usporava i omogućuje nam da uživamo na otvorenome. Dati našoj djeci priliku da se opuste i povežu s nečim izvan sebe je jako korisno.

#jahanjekonja #sport #djecaikonji