PRIPREMA KONJA ZA ZIMU

Jesen je već tu i svi smo počeli osjećati prohladne jesenske vibracije. To znači samo jedno: ZIMA JE IZA UGLA!

Bilo u ledenim i izrazito hladnim područjima ili u kišnim i malo hladnijim područjima, zima može biti stresna za konje. Većina zdravih konja već je opremljena prirodnom obranom od oštre zime kao što je rast dlake i povećanje udjela tjelesne mase. Međutim, i dalje zahtijevaju dodatnu pozornost kako bi ostali zdravi i održali svoje stanje u ovoj stresnoj sezoni. Prije nego što temperatura počne još brže padati, jesen je najprikladnije vrijeme da provjerite svog konja i pripremite ga za hladno vrijeme.

Ovog smo tjedna izradili kontrolni popis kako bismo istaknuli najvažnije faze zimske pripreme konja:

 • Provjera stanja 

Prvi korak pripreme za zimu trebao bi biti provjera stanja. Detaljna provjera stanja pomoći će vam da napravite najbolju strategiju njege i vježbe za svog konja. Možete započeti procjenom njegove ocjene tjelesnog stanja . Body Condition Score je broj između 1-9 koji označava težinu konja i razinu tjelesne masti. Prema dr. Bobu Colemanu sa Sveučilišta u Kentuckyju, zdrav konj bi trebao imati BCS od 5 ili vrlo blizu 5. Možete zamoliti svog veterinara da vam pomogne provjeriti trenutni BCS vašeg konja prije izrade planova zimske njege. Također, ne zaboravite uzeti u obzir njegovu dob, nedavnu ozljedu ako je postojala i njegovo mentalno stanje.

 • Hrana

Provjera i praćenje ocjene tjelesne kondicije je najlakši način da odlučite kako ćete hraniti svog konja. Deblja li se ili mršavi ili samo održava svoju najbolju težinu? Ima li vaš konj dovoljno tjelesne masti za izolaciju tijekom zime? Obavezno provjerite gornju liniju vrata, greben, rebra, gornju liniju leđa i bokove kako biste vidjeli ima li vaš konj nakupljenu tjelesnu mast oko ovih područja. Ako ima dovoljno tjelesne masti, imati će dovoljno izolacije, ali ne smije imati višak kilograma!

Za konje ispod BCS 5, trebali biste povećati unos kalorija dodavanjem više sijena i malo žitarica. Sijeno je najveći izvor energije za konje zimi. Pašnjačka trava zbog hladnoće polako nestaje ili postaje nejestiva za konje. U ovom trenutku u igru ​​ulazi veći unos sijena. Može se skladištiti dugo vremena i uvijek ga možete kupiti. Što je još važnije, daje energiju i pomaže konju stvoriti tjelesnu toplinu koja će mu trebati na hladnoći, stoga biste trebali nabaviti dovoljno visokokvalitetnog sijena u proljetno/ljetnoj sezoni kako biste izbjegli nestašicu sijena usred zime!

Konji mogu jesti 2% svoje tjelesne težine dnevno, ali za konje s BCS manjim od 5, to se može povećati. Konj sijeno može imati dostupno tijekom cijelog dana. Kroz cijelu godinu, a pogotovo zimi je poželjno da konj unese jedan topli obrok na dan. Na primjer mash namočite s toplom vodom te ga na taj način ponudite konju. Topli obrok je pogodan za probavu, unutra možete dodati i još neke dodatke, te ga možete napraviti s više vode, pa će na taj način konj unijeti i nešto tekućine.

KONJU OSIGURAJTE DOVOLJNO SIJENA

 • Voda

Odgovarajuća količina unosa vode potiče konje da jedu odgovarajuću količinu sijena i žitarica. Stoga su unos vode i hrane općenito međusobno povezani. Problem sa unosom vode zimi je taj što se voda jako ohladi ili čak zaledi. Ova situacija obeshrabruje konje da konzumiraju odgovarajuću količinu vode i, dugoročno gledano, mogu izgubiti apetit zbog dehidracije. Nedavne studije su pokazale da topla voda dovodi do većeg unosa vode, a samim time i bolje kondicije tijela. Imajte na umu da provjerite izvore vode oko staje i spriječite njihovo smrzavanje. Ako je moguće, pokušajte zagrijati vodu do 4 stupnja celzijusa. Svakodnevno provjeravajte pojilice kako biste bili sigurni da se nisu zaledile. Ako konj boravi vani, postoji mogućnost da se voda smrzne, pa ju redovito pregledavajte, ili na tržištu potražite vanjske pojilice sa sustavom protiv smrzavanja. Konjima u štali preko zime također možete ponuditi vodu iz kante jer je takav unos vode konjima prirodniji te ju ponekad radije piju iz kante nego iz pojilice, a možete ju i zagrijati te odmah ponuditi konju.

 • Minerali/Sol

Unos minerala još je jedan važan element u održavanju vašeg konja u dobroj formi. Dnevna potreba prosječnog konja za natrijem je oko 10 grama ili malo manje. Kako biste ispunili ovaj zahtjev, možete dodati malo soli u hranu vašeg konja ili staviti blokove soli u štale i na pašnjak. Dodat soli u hrani potaknuti će vašeg konja na unos vode, te to možete primejniti ako primjetite da konj pije manje vode.Blokovi soli trebali bi biti dostupni svakom konju i trebali bi biti udaljeni od snijega i leda. Postoje različiti blokovi soli s mineralnim dodacima i različitim okusima.

KONJU OSIGURAJTE DEKU I PROVJERAVAJTE VODU

 • Dlaka

Zdrav konj u jesen mijenja dlaku i ima dužu dlaku kako bi se grijao tijekom zime. Potpuno izrastao zimski kaput štiti od hladnih vjetrova i stvara zračni sloj u kojem se može uhvatiti toplina tijela. Ipak, mokra zimska dlaka može biti jako opasna kada konj mora ostati vani s dlakom koja je natopljena znojem ili vodom. Vlasnici konja koji planiraju jahati zimi trebali bi razmisliti o tome koliko će konj raditi i u kakvim će uvjetima konj živjeti. Konjima koji će se zimi znojiti i grijati dekom, bilo bi dobro obrijati zimsku dlaku. Ako će konj dugo ostati na pašnjaku i neće biti izlagan naporu, ili ako je konj prestar da prilagodi hladnoću, bolje je zadržati zimsko krzno.

 • Pokrivanje

Za donošenje ispravnih odluka o pokrivanju. postoji 5 važnih točaka koje morate uzeti u obzir: zimska deka, dob, stanje tijela, uvjeti zaklona i klimatski uvjeti lokacije. Dobar zimski kaput općenito će biti dovoljan da ga zagrije, ali ako ste se već odlučili obrijati konja, ili ako je konj star ili u lošem stanju, trebali biste razmisliti o pokrivanju i nabaviti odgovarajuću deku prije nego što zapušu hladni vjetrovi i spusti se temperatura. Ispravna deka može zaštititi ne samo od hladnoće, već i od vjetrova, kiše i snijega. Upamtite da konj mora biti potpuno suh prije pokrivanja. Osim toga, trebali biste redovito provjeravati stanje kaputa ispod deke.

 • Sklonište

Bez obzira koliko dugo će ostati na pašnjaku, konji koji su na pašnjaku tijekom zime moraju imati pristup zaklonu kako bi mogli pobjeći od hladnog vjetra, kiše ili snijega. Zakloni mogu biti u različitim oblicima kao što su drveće, blokovi bala sijena, itd. ali trostrani zaklon pruža najbolju zaštitu konjima na paši u hladnoći. Ako ima mnogo konja i postoji hijerarhija među njima, razmislite o tome da na pašnjaku imate više skloništa, tako da svaki konj bude zaštićen i provjerite stanje skloništa prije zime! Ako konj boravi u štali, provjerite kakva je temperatura u štali, te postepeno zatvarajte przore i vrata kako bi konjima bilo ugodno, ali i kako bi imali zraka.

OBAVEZNO OSIGURAJTE SKLONIŠTE ZA KONJE KOJI BORAVE NA PAŠNJAKU

 • Provjera zuba

Za razliku od svježe pašne trave, konji će morati konzumirati više suhe hrane tijekom zime. Pravilno žvakanje sijena i žitarica pomoći će im da se lakše probave. Dakle, trebali biste provjeriti zube svog konja dva puta godišnje, a idealno bi bilo jednom prije zime.

 • Provjera kopita

Svaki jahač zna važnost redovite provjere kopita kako bi se izbjegle ozljede i bolesti povezane s kopitima. Kopita bi također bilo dobro provjeriti prije zime. Nakon savjetovanja s potkivačem možete odabrati najbolju obuću za zimu, ovisno o terenu na kojem konj boravi ili se jaše. Ako padne puno snijega i leda, ispod cipela bi trebala biti odgovarajuća podstava kako bi se spriječilo klizanje ili vaš potkivač može preporučiti micanje potkova dok ne završi sezona leda. Nadalje, trebali biste provjeriti jesu li podovi u boksevima prikladni za zimske uvjete i svaki dan provjeravajte kopita vašeg konja. Posebno je nužan detaljan pregled prije i poslije jahanja kako bi se izbjegle grude snijega i razvoj bakterija u kopitima zbog mokre podloge.

ZIMI SU KOPITA OSJETLJIVA

 • Vježbanje 
  Možda ćete izgubiti volju za jahanjem po hladnom vremenu ili mrziti jahanje po kiši ili snijegu, ali istraživanja su pokazala da se mišićna snaga,kondicija i ukupna fleksibilnost značajno smanjuju zimi čak i ako je osigurano dnevno kretanje. Redoviti lagani raspored tjelovježbe uz pravilno hranjenje pomoći će vašem konju da održi savršeno stanje do proljeća. Unaprijed provjerite područja na kojima možete jahati i vježbati. Pokušajte pripremiti odgovarajuće tlo u tim područjima kako biste izbjegli ozljede zbog zaleđenih podloga. Osim toga, zagrijavanje i hlađenje su jako važni pri niskim temperaturama, tako da si za to uzmite malo više vremena nego inače.

Uzmite u obzir ovih par savjeta i sigurni smo da ćete vi i vaš konj bez poteškoća prebroditi zimu koja će nam proći u tren oka!