PRVI TURNIR; SAVJETI I PRIPREMA

Prvi turnir je za svakog jahača uzbudljiv, ali i stresan dan, no dobra priprema može vam pomoći da taj dan prođe što opuštenije i glađe. Pročitajte naše savjete koji će vam pomoći da se za svoj prvi turnir pripremite što bolje. Ove savjete možete koristiti bez obzira u kojoj disciplini se natječete.

OSNOVNE INFORMACIJE
Sa svojim trenerom prođite sve osnove informacije u vezi turnira koje morate znati. Kada počinje turnir te kada počinje utakmica u kojoj se natječete. Samim time dogovorite se kada krećete iz štale prema objektu gdje se održava turnir kako biste znali kada morate doći u štalu. Informirajte se o iznosima koje ćete morati platiti za prijevoz konja, njegov boravak ako ostaje na mjestu gdje se održava turnir te za startninu.

DOĐITE RANIJE
Na dan turnira probudite se rano i na vrijeme dođite u štalu kako biste pripremili konja i opremu. Uzmite u obzir način na koji vaš konj ulazi u prikolicu, te koliko vremena će vam trebati za utovar i put do turnira. Ako prvi puta ukrcavate konja u prikolicu to možete vježbati uz pomoć iskusne osobe par dana prije turnira. Jako je važno da na mjesto održavanja turnira dođete na vrijeme kako bi iskrcali svog konja, spremili njega i sebe za utakmicu te kako biste se upoznali s prostorom i gdje se što nalazi. Nemojte si na dan prvog turnira stvarati dodatni stres oko žurbe u spremanju konja i sebe.

OPREMA ZA KONJA I JAHAČA
Oprema za konja mora biti čista i uredna. Očistite ju i namažite dan ranije kako vam sedlo ne bi bilo sklisko i ostavljalo mrlje po odjeći. Provjerite što je od opreme dopušteno na vašoj utakmici te koje boje podsedlice možete koristiti (na primjer ako idete na dresurni turnir postoje striktne boje koje možete koristiti). Također provjerite kako se vi kao jahač morate obući te tu odjeću i opremu kupite ili posudite na vrijeme. Konja dobro očetkajte, pazite na grivu i rep te kopita. S prljavim i neurednim konjem nije dobro ići na turnir. Ako ste konju odlučili plesti punđice probajte ih plesti par dana prije turnira kako biste vidjeli koliko vam treba vremena, da možete planirati spremanje svoga konja. Ako nikada niste pleli punđice trebat će vam malo prakse za početak pa možete potražiti video instrukcije na internetu ili pitati za pomoć trenera ili iskusne prijatelje iz štale. Dobro je napraviti popis svega što morate ponijeti sa sobom kako nebiste zaboravili neke važne stavke osim opreme kao na primjer broj koji stavljate na konja, ili njegovu putovnicu.

KOJU KATEGORIJU JAHATI?
Trener koji vas trenira i poznaje vas i vašeg konja dati će vam najbolji savjet u vezi odabira utakmice koju ćete jahati. Naš savjet je da odaberete kategoriju u kojoj se osjećate ugodno, odnosno kategoriju koju možete jahati „zatvorenih očiju“. Na primjer ako je u pitanju dresurno jahanje za prvi turnir jašite utakmicu s jednostavnim programom, ili ako su u pitanju prepone jašite utakmicu 60 ili 80 cm, iako kod kuće možda već skačete prepone od 1,00 metar visine. Budući da je na prvom turniru važno da ga odjašete i da se oslobodite stresa nemojte si stvarati dodatnu nervozu s visokim preponama ili dresurnim radnjama koje teže izvodite.

JAHAČE PRIPREME ZA TURNIR
S trenerom dogovorite treninge prije turnira i kako ćete se pripremati za njih. Ako idete na dresurni turnir morate vježbati i program, a ne samo njegove dijelove. Dobro je program naučiti ranije, vježbati ga u dijelovima, a zatim u cjelini kako biste ga zapamtili tako dobro da o njemu ne  razmišljate za vrijeme jahanja. Ako je u pitanju preponski turnir, naravno da ćete skakati prepone i po mogućnosti cijeli parkur. Uzmite u obzir da su na turniru prepone šarene, te da uz njih stoje razni ukrasi, pa je i to jedna stavka koju možete improvizirati i vježbati kod kuće. Važno je znati i pravila ulaska u parkur ili dresurne ogradice, čekanje zvona i pozdravljanje sudaca pa svakako pitajte svog trenera da vam objasni taj dio. Ako imate vremena na turniru možete pogledati jednog do dva jahača prije vas kako biste vidjeli kako to izgleda, a možete i doći na neki od turnira prije vašeg natjecanja.

ZAGRIJAVANJE NA TURNIRU
Kada s konjem stignete na turnir dogovorite se s trenerom u koliko sati morate biti na konju te koliko ćete vremenski zagrijavati. Uzmite si vremena za kratku šetnju prije samog zagrijavanja. Obavezno se prisjetite pravila jahanja u jahalištu kako ne biste stvarali probleme sebi i drugima. Zagrijavajte se kao i kod kuće, prođite dijelove dresurnog programa, odskačite prepone i zapamtite da na turniru za vrijeme zagrijavanja nije vrijeme za učenje novih stvari. Što ste uvježbali ste uvježbali te se koncentrirajte na to da vam je konj dobro zagrijan kako biste program ili parkur odradili što bolje.

HRANA I VODA
Prije turnira dobro je pojesti nešto lagano, za što znate da vam odgovara kako ne biste osjećali mučninu, a vodu je dobro imati uz sebe pogotovo ako je ljetno vrijeme.

ZAPAMTITE; U REDU JE BITI NERVOZAN
Sasvim je normalno da ste nervozni. Pričajte sa svojim prijateljima kako je njima prošao prvi turnir i vidjet ćete da je i njima vjerojatno bilo isto kao i vama. Iskusniji jahači mogu vam dati poneki savjet, a vi se pobrinite da se dobro pripremite i ako imate bilo kakva pitanja obratite se svom treneru. Za početak je važno da vidite kako turniri izgledaju, da se opustite, jašete najbolje što možete te da steknete novo iskustvo. Nemojte odmah pred sebe stavljati velika očekivanja jer nije najvažnije osvojiti rozetu, za sve to imat ćete vremena. Prije ulaska u parkur duboko udahnite, nabacite osmjeh na lice, skoncentrirajte se i dajte sve od sebe.

NAKON TURNIRA
Iako vam je možda na prvom turniru samo važno da on prođe i da ne padnete, svakako s trenerom prođite kroz vaše jahanje kako biste znali što je bilo dobro, i na čemu ćete dalje raditi kako bi idući turnir prošao još bolje.

Na kraju ne zaboravite se zahvaliti treneru ali i svom konju, za kojeg pripremite nagradice u obliku jabuka, mrkva, i hrane koju voli, jer ipak i vašem konju je bio turnir, što znači drugačiji i stresniji dan i za njega. Kao i nakon svakog drugog jahanja, konja detaljno raspremite, i odvedite na zasluženu pašu.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od pomoći i sretno!