PUKNUĆA KOPITA; SIMPTOMI I PREVENCIJA

Mnogi konji razviju puknuća kopita u nekom trenutku svog života. Većina je bezopasna i rješava se dobrom prehranom i dosljednom njegom potkivača. Ali postoje mnoge vrste pukotina kopita, a ponekad ćete morati poduzeti dodatne korake kako biste osigurali da pukotina ‘zacijeli’ i da se nove pukotine ne razviju. To su ozbiljne bolesti i potrebno ih je liječiti.

Kao i kod svakog drugog problema s konjem, prvo što se trebate zapitati je “zašto se ovaj problem događa?” Budući da konjska kopita sporo rastu, oko jedan centimetar mjesečno, pukotinama kopita može trebati dosta vremena da izrastu nakon što nastanu. Pronalaženje odgovora na pitanje zahtijeva manje vremena, skupo je i frustrirajuće nego samo isprobavanje različitih nasumičnih rješenja.

Imena puknuća

Pukotine kopita nazivaju se prema području kopita na kojem se nalaze ili prema uzroku na koji se sumnja: pukotine na četvrtinama (pukotine pune debljine često nastaju na koronarnom pojasu i napreduju distalno što može dovesti do šepanja i/ili infekcije); pukotine na petama, prstima, pukotine od pijeska (posljedica su ozljede koronarne vrpce i mogu uzrokovati šepanje).

Uzroci

Mnogo je razloga zašto nastaju pukotine na kopitima. Nedostaci hranjivih tvari mogu uzrokovati sitne pukotine na sva četiri kopita. Stijenke kopita mogu biti tanke ili slabe, sporo rastu, pokazuju izbrazdane vodoravne prstenove, a slobodni rub kopita može se lako okrhnuti.

U vrlo vlažnim ili suhim uvjetima kopita mogu oslabjeti, posebno ako je konj izložen ekstremnim uvjetima kao što je mokro pa smrznuto tlo ili mokra pa vrlo tvrda suha površina. Nešto vlage dobro je za kopita, ali stalno stajanje u blatnim, mokrim uvjetima ili na mokroj podlozi i mokrom gnoju može uzrokovati slabljenje kopita.

Tvrde površine mogu predstavljati problem za konje koji se jašu bosi po stjenovitim ili popločanim površinama. Kopita se mogu otkrhnuti i istrošiti ako konji moraju često prelaziti preko ovih površina. Neka zaštita za kopita, kao što su cipele mogu spriječiti ovu vrstu puknuća.

BORAVAK NA PRESUHOM ILI PREVLAŽNOM TLU NIJE DOBAR ZA KOPITA

Simptomi

Pukotine kopita mogu se kretati vodoravno ili okomito. Horizontalne pukotine i linije na sva četiri kopita mogu biti znak nedostatka hranjivih tvari. Kratke vodoravne pukotine mogu značiti da je apsces kopita izbio kroz vijenac na vrhu kopita. Kako kopito raste, pukotina raste niz kopito. Kad dođe do slobodnog ruba, može uzrokovati krhotine kopita.

Ako je zahvaćena samo jedna noga (kopito), mogu se isključiti prehrambeni nedostaci. Ako su zahvaćena samo prednja kopita, posumnjajte na pukotine uzrokovane jahanjem/boravkom na tvrdim površinama zbog čega mogu stradati i stražnja kopita.

Četvrtine i pukotine od pijeska u blizini vrha kopita mogu biti pokazatelj loše podrezanih kopita. Ako se pete “uvlače” ili su plitke, stijenka kopita može popucati zbog neravnomjerne raspodjele težine. Ovo također može značiti da se razvijaju skupljene pete.

Ako kopita pucaju, to može značiti da konj često hoda preko grubih ili abrazivnih površina kao što su kamen ili šljunak, smrznuto blato ili led. Iako su kopita prirodno čvrsta, nisu izdržljiva kao kamenje ili pločnik.

Neke su pukotine uzrokovane ozljedom na vijencu bilo izravnim udarcem o tvrde površine. Pukotine i strugotine također mogu nastati ako kopito nije podrezano. Bolest bijele linije—infekcija koja se javlja između stijenke kopita i donjih struktura kopita—može uzrokovati pucanje ili otkrhnuće kopita.

REDOVIT POSJET POTKIVAČA JE VRLO VAŽAN

Liječenje

Ako su za puknuće kopita kod vašeg konja krivi mokri, suhi ili vrlo teški uvjeti, možda ćete morati promijeniti okolinu konja. Ako blato ili mokro tlo predstavlja problem, vaš konj će možda morati provesti barem dio dana na suhoj površini poput piljevine slame ili suhog pijeska koji će pomoći pri izvlačenju vlage. Ako su suhi uvjeti problem, mnogi ljudi blago zalijevaju ispuste u kojima konji borave stvarajući na taj način vlagu.Ulja za kopita možda mogu pomoći, ali ako se koriste redovito. U ekstremnim slučajevima, gdje pukotine na kopitima utječu na zdravlje konja, cipele , spojnice ili drugi potporni materijali npr. akrilne zakrpe mogu biti dobre za jačanje kopita dok pukotina kopita zacjeljuje. Ako je u pitanju laminitis ili teška infekcija, veterinar može propisati opcije liječenja poput antibiotika. Bitno je s veterinarom ili potkivačem pričati o tome na koji način vaš konj živi, koliko boravi vani, na kakvom se terenu jaše i kreće te kakva je prehrana i da li konj uzima neke dodatke prehrani.

KOPITA SVAKODNEVNO ČISTITE

Prevencija

Uravnoteženo podrezivanje dobrog potkivača i dobra prehrana temelj su dobrog zdravlja kopita. Nije na odmet kopita mazati uljima i mastima za kopita kako bi ista dobila na čvrstoći i zadržavala vlagu. Nakon boravka u blatu kopita operite i namažite kada se osuše, te ih redovito čistite prije i nakon jahanja. Ako se konj mora kretati po neravnim površinama kao što su ceste, šljunak, kamenje ili led, razmislite o korištenju cipela za kopita. Neki konji će “očvrsnuti” ako se postupno izlažu ovim površinama, ali neki mogu uvijek ostati osjetljivi i trebaju dodatnu zaštitu. Važno je shvatiti da, budući da kopita rastu relativno sporo, popravljanje pukotina može biti dugotrajan i spor proces. S veterinarom se uvijek možete posavjetovati o dodacima namijenjenima baš za jačanje i zdravlje kopita.

KOPITA PERITE I REDOVITO MAŽITE