ZAŠTO SU MOM KONJU NATEČENE NOGE?

Konji mogu brzo razviti otekline u jednoj ili više nogu. Je li ozbiljno? Što ih uzrokuje i trebate li odmah zvati veterinara pročitajte u nastavku.

ČEST RAZLOG NATEČENIH NOGU KOD KONJA
Čest razlog natečenih nogu je neaktivnost konja koji je navikao na kretanje.Na primjer; imate konja koji svakodnevno više sati boravi u ispustu ili je u njemu cijeli dan i noć, pa ga onda naglo jedan ili više dana ostavite u boxu. Idućeg dana možda primijetite da su konju stražnje noge podbuhle i natečene dok ga izvodite iz štale. Noge nisu neuobičajeno tople, a konj se može kretati donekle ukočeno, ali ne pokazuje znakove šepanja. Uzrokovano neaktivnošću i smanjenim protokom limfe, ovo “nagomilavanje zaliha” obično nije ozbiljno i nestati će kako se konj kreće ili ako noge polijevate hladnom vodom. Češće je kod starijih konja i može zahvatiti sve četiri noge, iako se nakupljanje često vidi samo na stražnjim nogama.

PREGLEDAJTE SVE NOGE IZVOR: PINTEREST

Konji koji se svakodnevno kreću, jašu, borave na pašnjaku mogu reagirati čim im se malo smanji kretanje na koje su navikli. Upravo zato se često s natečenim nogama kod konja susrećemo u jesen i zimu kada konji više borave u štali zbog lošeg vremena, kiše i slično.

Neki vlasnici konja na noge motaju štalske bandaže u svrhu sprječavanja natečenosti. Prije motanja bandaža bitno je utvrditi da se radi o natečenosti koja je nastala zbog promjene oko kretanja konja. Ako se radi o sistemskoj bolesti ili ozljedi kosti, tetive ili kopita važno je da se dijagnoza pravilno tretira, pa bandaže možda nisu potrebne. Prilikom dijagnoze veterinar će vam reći trebate li motati bandaže ili ne. Uz to važno je pravilno motati bandaže u protivnom možete napraviti više štete nego koristi. Ako ih nikada niste stavljali na svoga konja, tražite nekoga da vam pomogne.

KADA POZVATI VETERINARA?
Ako vaš konj ima otok nogu popraćen šepanjem, toplinom u nozi, kopitu ili povišenom tjelesnom temperaturom, vrijeme je da pozovete veterinara. Dijagnoze u tom slučaju mogu biti razne pa će veterinar nakon osnovnog pregleda procijeniti koje još pretrage je potrebno napraviti.

Natečenost jedne noge mogao bi signalizirati ozbiljnije stanje.Konjima noga može“buknuti“, biti natečena i topla kao odgovor na ogrebotinu, posjekotinu ili ubodnu ranu koja može biti toliko beznačajna da ju je teško pronaći. Ovakav tip otekline vjerojatno neće splasnuti dok se rana ne zbrine i ne izliječi infekcija antibiotikom.

Konj koji ima značajan otok na sve četiri noge, koji se ponavlja svaki dan i nakon kretanja može imati neku vrstu sistemske bolesti. To može biti znak problema sa srcem, bolesti jetre, bubrega ili bakterijske ili virusne infekcije. To je definitivno situacija koja zahtijeva veterinarski pregled. Zato promatrajte svog konja i njegovo ponašanje te pozovite veterinara koji će uz ostale informacije koje ćete mu dati znati koje daljnje pretrage je potrebno napraviti.

PREGLED VETERINARA IZVOR: PINTEREST

ŠTO MOŽETE NAPRAVITI KADA PRIMIJETITE NATEČENE NOGE?

  1. Potražite znakove ozljede

Mala ubodna rana ili čak ogrebotina mogu uvesti bakterije pod kožu, što dovodi do infekcije koja uzrokuje veliko oticanje. Prstima razdvojite dlaku, potražite pukotine na koži i opipajte neravnine na površini.

  1. Potražite druge otekline i provjerite kretanje

Debela noga privući će vašu pozornost, ali provjerite ima li natečnosti i na drugim nogama konja. Kopita očistite i provjerite da li su topla na dodir. Konja izvedite iz štale i provjerite kako se kreće, da li su kretnje ukočene te da li konj šepa.

  1. Izmjerite temperaturu svog konja

Otečena noga ili noge plus temperatura mogu biti znak lokalizirane, ali ozbiljne infekcije ili sustavne bolesti. Zabilježite temperaturu i vrijeme kada ste ju ste izmjerili. Ovo je važna informacija koja može pomoći vašem veterinaru da postavi dijagnozu.

  1. Držite konja u štali

Ako ste zaključili da noge nisu natečene zbog stajanja i ne kretanja konja, da natečenost ne prolazi nego da konj i šepa, pokušajte konja držati što mirnijim dok ne saznate o čemu se točno radi. Ako je noga natečena zbog ozljede kosti, ligamenta ili tetive, kretanje može pogoršati situaciju. Do dolaska veterinara konju možete dati i mrežu sa sjenom kako bi se s njom zabavljao. Ako veterinar ne može odmah doći neka vas savjetuje o tome što s konjem raditi dok ne dođe. Da li da se konj kreće i po kakvoj površini i slično.

  1. Ohladite nogu/e

Hladna terapija pomoći će usporiti upalni proces i olakšati bol. Vrlo hladna voda iz crijeva je prikladna. Bitno je da crijevo ne držite na jednom mjestu nego da ga pomičete po nozi na i oko mjesta gdje se nalazi oteklina. Nogu hladnom vodom tretirajte 10 do 15 minuta te promatrajte da li natečenost splašnjava kako biste tu informaciju mogli dati veterinaru. Takve situacije dobro je zabilježiti i slikom za usporedbu i iduće dane.

Nadamo se da smo vam ovim informacijama barem malo pomogli. Važno je da poznajete svoga konja i njegove navike kako biste rano mogli uočiti promjene i pomoći svojem konju.