POSJETILI SMO JESENSKI SAJAM U GUDOVCU

Prošlog vikenda posjetili smo jubilarni 30. jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji se održao na sajamskom prostoru u Gudovcu. Sajam je na neku ruku podsjećao na konjarski sajam koji se svake godine održava u Veroni, konjarima dobro znan Fiera Cavalli. Samo, na ovom sajmu naglasak nije bio samo na konjima nego na stočarstvu općenito. Izložbeni prostor, što vanjski, što unutarnji prostirao se na 10 hektara. Izložbe konja odvijale su se u zatvorenoj hali s tribinama za gledatelje, dok je vanjski dio bio rezerviran za stojeve i opremu.

Do sajma vas vodi asfaltirana cesta, a ove godine se uredilo i par hektara više parkirališnog prostora koji se kupio upravo u tu svrhu kako ne bi bilo problema s parkingom.
Na sajmu su se održale izložbe domaćih životinja, bilo je puno opreme za stočarstvo, gradnju, strojeva, te općenito rad u vrtu, kao i oprema te hrana za životinje. Posjetiteljima se predstavilo 300 izlagača iz desetak europskih zemalja, pa su se tako mogla čuti i stručna predavanja, a bilo je i kulturno umjetničkih programa.

Osim opreme za stočarstvo moglo se kupiti puno domaćih proizvoda i rukotvorina od domaćih OPG-ova, pa ste mogli kupiti med, kolače, voće i povrće, ali i suvenire. Naravno ugostiteljska ponuda je bila bogata pa nije bilo moguće ostati gladan.
Tradicionalno, uz sajam održale su se 30. Državne stočarske izložbe, Sajam opreme za stočarstvo, 7. Petog elementa – Grijanje i obnovljivi izvori energije i 6. Drvnog svijeta – Prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije.
Nas su ipak najviše zanimale izložbe konja, kojih je bilo više kroz sva tri dana. Izložba se održala u zatvorenoj hali s tribinama, a moglo se prošetati i štalom te pogledati konje i ostale životinje.
Konkretno, ukupno je bilo 180 izlagača iz 15 hrvatskih županija, koji su predstavili 420 grla, 34 pasmine i čak 104 kolekcije, pa smo tako vidjeli Hrvatske hladnokrvnjake, Lipicance, ali i Istarsko govedo i ovce. Najatraktivniji dio Jesenskog sajma upravo su izložbe životinja, a to je ujedno i jedina državna izložba stoke u Republici Hrvatskoj koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

IZLOŽBA HRVATSKIH HLADNOKRVNJAKA


IZLOŽBA LIPICANACA


ISTARSKO GOVEDO


ISTARSKE OVCE

Izložba konja bila je podijeljena na više kolekcija, pa smo tako na primjer vidjeli mlade kobile (omice), kobile sa ždrebadi, mlade pastuhe (do 3 godine) i pastuhe iznad 6 godina, a zadnjeg dana birali su se najbolje ocijenjeni, odnosno pobjednici iz svake kategorije.

Jesenski bjelovarski sajam je bez konkurencije najbolje mjesto na kojem hrvatski uzgajivači mogu predstaviti svoj kvalitetan rad. Nama je posjet sajmu bio ugodan i zanimljiv te se sigurno vidimo i iduće godine.