68. LIPANJSKI TURNIR PODIGAO JE LJESTVICU

Autor fotografije: Lidija Novković

LIPANJSKI TURNIR

Proteklog vikenda, od 31.05. do 02.06. održao se tradicionalni 68. po redu Lipanjski turnir. Kao jedan od najstarijih konjičkih, i uopće sportskih manifestacija u Hrvatskoj jahačima je jako važan. To se pokazalo i ove godine velikim brojem nastupa na turniru. Na turnir su došli i jahači iz susjednih zemalja i ozbiljno konkurirali domaćim jahačima. Posebnost Lipanjskog turnira je prijelazni pehar grada Zagreba za koji se jahači bore zadnjeg dana turnira u najvišoj utakmici visine 140 centimetara. Osim toga, jahači su se u svojoj kategoriji mogli natjecati u Silver, Gold, Bronze i Future Stars tour-u. Sva tri dana skupljali su se bodovi te su se zadnjeg dana proglasili pobjednici iz svake kategorije. Novost od ove godine su i dresurne utakmice, za koje se također pripremio i prijelazni pehar, te će od ove godine to postati tradicija. Veoma nam je drago zbog toga, te se nadamo da će i dresurnim jahačima Lipanjski turnir postati jedan od važnijih.

Pehar grada Zagreba na hipodrom su donijeli padobranci Autor fotografije; Lidija Novković

Kod samog dolaska na hipodrom odmah se moglo vidjeti da je napravljen dobar posao. Parking se teško pronalazio, a na ulazu je bila gužva. Pogotovo zadnjeg dana oko podneva. Ako se pitate zašto, odgovor će vas možda malo iznenaditi. Naime, prijelazni pehar grada Zagreba u 12 sati popodne na hipodrom su donijeli ni manje, ni više nego padobranci koji su skočili iz aviona iznad hipodroma. U cijeli spektakl gledatelje je uveo reper Stoka, koji se s gledateljima malo našalio, otpjevao pjesmu pa i najavio hipodromsku himnu koja je u izradi. Kada su se padobranci spustili, par riječi gledateljima je uputio i zamjenik gradonačelnika. Najavile su se promjene na hipodromu kao i organizacija više turnira ovakvog tipa. Mnogi se zasigurno sjećaju kada se na Zagrebačkom hipodromu održao Samsung kup nacija, pa se veselimo i nadamo ponovno vidjeti takav spektakl u Hrvatskoj.

Slovenski jahač Andraž Cijan Brkič ozbiljno je konkurirao u najvišoj utakmici Autor fotografije: Lidija Novković

PEHAR GRADA ZAGREBA

Potom je počela utakmica koju su svi iščekivali, pehar grada Zagreba. Nastupilo je 7 jahača, a neki s više konja, pa smo gledali sveukupno 11 startova. Gledatelji su pomno pratili svakog jahača i nagradili ih velikim pljeskom. Nakon odjahanih parkura, 4 jahača natjecala su se u baražu. Mladi Slovenski jahač Andraž Cijan Brkič predstavljao je veliku konkurenciju budući da je prethodna dva dana odnio pobjedu u najvišoj utakmici. Sa samo 17 godina, Indi Šimleša dala je sve od sebe, kratila je parkur, i završila isti s 8 kaznenih bodova kao i Andrija Hrgović. Lea Djelmić nije se dala smesti, te je izvrsnim jahanjem pehar grada Zagreba ponosno odnijela u svoj klub. I ne samo to, ona je sa svojim drugim konje osvojila i treće mjesto, dok je Andraž bio drugi. Podjela nagrada bila je emotivna, a iz gledatelja je prštao ponos. U dresurnom dijelu natjecanja pehar grada Zagreba odnijela je Tajana Mrazović i Topas iz konjičkog kluba Konjičko društvo Zagreb. Iduće godine nadamo se još većem odazivu na dresurnim utakmicama.

Lea Djelmić (k.k. Jarun) pobijedila je u utakmici Pehar grada Zagreba Autor fotografije: Lidija Novković

Tajana Mrazović (k.k. Konjičko društvo Zagreb) osvojila je Pehar grada Zagreba u najtežoj dresurnoj utakmici Autor fotografije: Lidija Novković

DODATNI SADRŽAJI PRIVLAČE PUBLIKU

Ono što je ovaj turnir svakako istaknulo i dalo nam nadu u napredak našeg omiljenog sporta bili su svakako dodatni sadržaji. Za najmlađe je bilo mnoštvo besplatnog sadržaja kao što su šetnje na ponijima, napuhanci za skakanje pa čak i vatrogasci koji su demonstrirali svoje vještine za djecu i dali im da se i oni okušaju u istima. Osim toga, sav taj sadržaj najavljivao se i na televiziji što je veliki plus te je zasigurno doveo veliki broj gledatelja kojih je bilo mnogo, pogotovo zadnjeg dana. Za jahače i ljubitelje konja bilo je štandova s konjičkom opremom, hranom i dodacima, a zanimljiv je bio i 360 stupnjeva photobooth za stvaranje uspomena. Za sve koji su je poželjeli snimka je također bila besplatna. Takvi dodatni sadržaji kao i medijska pažnja privlače vanjske posjetitelje te se nadamo da ćemo takvi sadržajima na turnirima svjedočiti i u buduće jer oni svakako doprinose populariziranju konjičkog sporta.

Josip Gugić (k.k. Edek) osvojio je Zagreb Silver Tour Autor fotografije: Lidija Novković

Jelena Mastilović (k.c. Novosadski sajam) osvojila je Zagreb Future Stars Tour Autor fotografije: Lidija Novković

Ovogodišnji Lipanjski turnir podigao je ljestvicu, te nam dao nadu da ćemo u budućnosti gledati veće i bogatije turnire sa što više sudionika i gledatelja.

Čestitamo svim jahačima i organizatorima te se veselimo idućem turniru.

Zahvaljujemo se Lidiji Novković na ustupljenim fotografijama.