HRANJENJE KONJA NOVIM BALIRANIM SIJENOM

Uz nedavno lijepo vrijeme, vlasnici konja počeli su spremati svježe balirano sijeno — ali kada je ovogodišnje sijeno sigurno za hranjenje vašeg konja? Pitajte iskusne vlasnike konja i odgovor obično varira od “odmah” do “nakon osam tjedana”.

U savršenim uvjetima — gdje je sijeno balirano na manje od 12% vlage i vrlo je suho sigurno ga je odmah hraniti, ali to nije čest slučaj, kako objašnjava Tim Moxon iz TM Agri Services Ltd: “ glavni razlog za dopuštanje razdoblja od bilo gdje između dva i osam tjedana prije hranjenja svježe napravljenim sijenom je da se omogući proces koji se zove stvrdnjavanje.”

Tim nastavlja: “Ovo u osnovi omogućuje da se šećeri i proces fermentacije ustale na sigurnu razinu prije hranjenja kako ne bi izazvali kolike. Ako je sijeno balirano vrlo suho s manje od 12% vlage, to ne bi trebalo biti potrebno jer ne bi trebalo proći kroz proces fermentacije.”

Međutim, jamčiti da je sijeno ovako suho balirano je teško i može biti riskantna strategija.

Annabel Wells, također iz TM Agri Services Ltd, savjetuje: “Iako je u teoriji vrlo suho sijeno sigurno, uvijek postoji rizik da unutar bale može biti vlage pa nikada ne bih preporučila hranjenje svježe baliranog sijena odmah.

Baliranje i skladištenje

Ako još uvijek niste sigurni kada je ovogodišnje sijeno sigurno za hranjenje, pitajte svog dobavljača za njihove preporuke. Ako ste u bilo kakvim nedoumicama, dulje čekanje bi trebalo smanjiti rizike hranjenja vašeg konja novosezonskim sijenom. Obično vlasnici konja čekaju minimalno 15 dana kako bi hranili novim sijenom.

Važnije je uvjeriti se da je sijeno ispravno skladišteno. Jedan od najkritičnijih čimbenika sijena sušenog na polju – sijena koje je ostavljeno na polju da se osuši nakon što je pokošeno – su vremenski uvjeti koji mogu utjecati na kvalitetu sijena. Kiša i pretjerana sunčeva svjetlost smanjuju kvalitetu sijena smanjujući sadržaj hranjivih tvari. Idealna vlažnost baliranog sijena je 12 do 18 posto vlage. Prekomjerna vlaga zbog kiše može uzrokovati pljesnivost sijena kada se balira.

Uvjeti sušenja i rukovanja mogu imati negativan učinak na kvalitetu sijena. Kiša može uzrokovati gubitak hranjivih tvari iz biljaka tijekom sušenja. Sunčeva svjetlost može smanjiti kvalitetu sijena “izbjeljivanjem” i smanjenjem sadržaja vitamina Sijeno balirano na višim razinama vlage će se zagrijati i vezati hranjive tvari čineći ih lošima za probavu. Pod ekstremnim zagrijavanjem, sijeno će se promijeniti iz bogate zelene boje, što ukazuje na pravilno stvrdnjavanje, u smećkastu nijansu. Visok sadržaj vlage (iznad 20 posto) može biti povezan s plijesni i pojavljuje se unutar bale kao bijela/siva boja s povezanim mirisom pljesniva. Pljesnivim sijenom nikako ne hranite konje!


PRAVILNO SKLADIŠTENJE SIJENA OD VELIKE JE VAŽNOSTI

Kvaliteta sijena

Kvaliteta sijena je od iznimne važnosti da bi ga konji najbolje iskoristili. Kvaliteta se može smatrati dobrom ako konji koji konzumiraju sijeno imaju željene rezultate. Stadij zrelosti pri žetvi primarni je faktor koji utječe na kvalitetu sijena. Kako krmivo sazrijeva, sadržaj vlakana i lignina raste, a proteina i probavljivost se smanjuju. U idealnom slučaju sijeno bi trebalo sakupiti u ranoj fazi rasta s visokim omjerom lišća i stabljika: Ograničeno cvjetanje (kod sijena mahunarki) i glavice sjemena (trave) bi trebale biti prisutne, a stabljike bi trebale biti mekane, savitljive i fleksibilne. Sijeno prve košnje općenito ima visoku hranjivu vrijednost ako se požnjelo u pravo vrijeme i ne sadrži prekomjerne količine korova. Pospremiti sijeno u pravo vrijeme bez kiše nakon košnje je veća briga.

Ako treba napraviti analizu hranjivih tvari na sijenu, predlaže se pričekati oko 17 dana nakon baliranja prije uzimanja uzoraka. Ovisno o sadržaju vlage u sijenu, ono se može “znojiti”, a točnija analiza može se dobiti nakon tog razdoblja od 17 dana.


KONJI UŽIVAJU U KVALITETNOM SIJENU

#sijeno #sijenozakonje #baliranjesijena #prehranakonja #hranjenjekonja