LJETNA ODJEĆA ZA JAHANJE ŠTO ODJENUTI ZA JAHANJE PO VRUĆEM VREMENU

Što biste trebali nositi na jahanje ljeti

Kada prvi put pogledate odjeću i opremu za jahanje, možda ćete pomisliti da nema načina da ih nosite ljeti. Visoke kožne čizme i jahaće hlače na vrući ljetni dan?? Ne. Ali jahaća odjeća od velike je važnosti, a srećom te su tvrtke imale godine da osmisle novu i inovativnu opremu koja će vam omogućiti udobnost po vrućem vremenu.

Dakle, kakvu odjeću za jahanje možete nositi po vrućem vremenu? Postoji nekoliko opcija odjeće za jahanje po toplom vremenu, uključujući majice koje upijaju vlagu i ventilirane jahaće hlače. Ljeti bi jahači također bi trebali razmisliti o ulaganju u prozračne rukavice, lagane čarape i kratke čizme. Čak vam i kaciga može pomoći da se rashladite ako odaberete onu s odgovarajućim mrežastim “prozorima”.

Ako se približavate svom prvom ljetu kao jahaču, neophodno je uložiti u ljetnu odjeću za jahanje koja će vam pomoći da ostanete rashlađeni i zadovoljniji.  U nastavku ćete pronaći detaljne informacije o značajkama koje treba tražiti u jahačkoj odjeći za vrijeme toplog vremena.

Odjeća za jahanje ljeti

Iako je većina odjeće za jahanje osmišljena kako bi jahaču bilo udobno postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu kako biste bili sigurni u sedlu – kaciga i čizme. Iako se kaciga i čizme ne smatraju idealnima za toplo vrijeme, sada je dostupno nekoliko proizvoda koji imaju na umu i sigurnost i udobnost.

Kacige za vruće vrijeme

Vruće vam je, znojni ste, a kosa vam je vlažna i lijepi se za glavu. Zadnje što želite učiniti je staviti kacigu. Ali oko ovoga nema pregovaranja – preporučujemo da uvijek nosite kacigu za jahanje s ASTM / SEI certifikatom dok jašete… čak i kada je vani vruće.  Dakle, kako se zaštititi bez pregrijavanja? Kroz ventilaciju, trake za znoj i sjenu.

Mnoge jahaće kacige imaju ventilacijske “prozore” na vrhu kacige. Oni su dizajnirani kako bi kaciga bila što prozračnija, bez ugrožavanja zaštitne strukture kacige. Iako ćete pronaći mnoge kacige s ovom ventilacijom, neke kacige imaju dizajn s više mrežastih otvora od drugih. Neke kacige za jahanje također će imati unutarnje trake za znojenje koje se mogu ukloniti i oprati. Ove trake za znojenje skupljaju znoj dok jašete tako da vam ne curi niz čelo.  Ako vaša kaciga nije isporučena s unutarnjom trakom za znojenje, možete je kupiti i nositi ispod kacige – samo pazite da ne ometa pravilno postavljanje.

Na kraju, trebali biste razmisliti o zaštiti očiju, lica i ušiju od sunca dok jašete ljeti. Većina kaciga za jahanje ima vizire, ali mnogi nisu dovoljni da zaštite vaše lice od sunca. Postoje viziri koje možete kupiti i koji se pričvršćuju izravno na vašu kacigu, dajući vam dodatnu zaštitu od sunčeve svjetlosti.

Čizme za vruće vrijeme

Obuća s potpeticama je obavezna za jahanje, a to najčešće znači čizme. Ako jašete bez pete, riskirate da vam stopalo proklizi kroz stremen, što može dovesti do ozbiljne sigurnosne opasnosti ako padnete s konja.

Za vrućeg vremena možete se odlučiti držati podalje od čizama (do koljena) i umjesto toga odabrati kraću obuću. Ako ste engleski jahač, možete izabrati paddock čizme (visoke do gležnja) – vrlo uobičajenu obuću koju mnogi engleski jahači preferiraju bez obzira na godišnje doba. Ako ste vestern jahač, možete probati “kratke čizme”, koje se mogu opisati upravo onako kako zvuče – western čizme koje su jednostavno kraće. Dok će vaša stopala i dalje biti prekrivena zaštitnim kožnim čizmama, barem topliju presvlaku možete ograničiti na stopala umjesto na listove.

Odjeća za jahanje po vrućem vremenu: Hlače

Za vašu udobnost važno je nositi jahače hlače tijekom jahanja, čak i po vrućem vremenu. Da, možda je primamljivo nositi kratke hlače, ali ako to jednom pokušate, vjerojatno više nećete pokušati opet. Dakle, koje su vaše mogućnosti za vruće vrijeme kada je riječ o hlačama? Hlače za ljetno jahanje često imaju ventilaciju u području potkoljenice i izrađene su od tankog materijala koji upija vlagu – što vam omogućuje da iskoristite prednosti hlađenja isparavanjem.


IAKO IZGLEDA PRIVLAČNO, NIJE PREPORUČLJIVO OVAKO JAHATI

Odjeća za jahanje po vrućem vremenu: košulje

Osim ako niste ograničeni smjernicama natjecanja, zaista imate bezbroj mogućnosti kada su u pitanju majice za jahanje. Možete nositi majice dugih rukava, majice kratkih rukava ili čak majice bez rukava. Prilikom odabira majice za jahanje za vruće vrijeme morate uzeti u obzir dvije stavke.

Prvo, trebali biste odabrati materijal koji upija vlagu ili prozračni pamuk. Znojit ćete se ali ako taj znoj ostane zarobljen na vašoj koži, nećete se moći ohladiti. Pokušajte se držati košulja koja su dovoljno labave da vas ne guše, ali dovoljno pripijene da vam ne smetaju i vijore.

Drugo, razmislite o zaštiti od sunca. Iako bi moglo zvučati privlačno jahati u majici bez rukava, vjerojatno ćete morati nanijeti kremu za sunčanje ako to učinite. Za zaštitu od sunca možete odabrati majicu s dugim rukavima – dizajniranu da vas zaštiti od štetnih UVA /UVB zraka i odvodi vlagu s vaše kože.

Odjeća za jahanje po vrućem vremenu: rukavice

Iako možda ne želite nositi rukavice po vrućem vremenu, one obično čine jahanje udobnijim, ovisno o konju kojeg jašete i vašem osjećaju. Na tržištu postoji nekoliko ventiliranih rukavica, dizajniranih s mrežastom poleđinom za bolju prozračnost. Također – razmislite o zapešćima. Većina rukavica za jahanje ima čičak tako da ih možete zategnuti i pričvrstiti na zapešća, ali ljeti možete odabrati otvoreniji stil.

Odjeća za jahanje po vrućem vremenu: donje rublje

Donjem rublju može se posvetiti manje pozornosti od druge odjeće za vruće vrijeme, ali ga ne treba zanemariti. Nošenje pravog (ili pogrešnog) donjeg rublja može napraviti veliku razliku! Uobičajena tema koju ćete ovdje vidjeti bit će “upijanje vlage”.

Prvo, razgovarajmo o čarapama. Morat ćete spakirati svoje vunene čarape za čizme i kupiti neke lagane pamučne čarape ili čarape koje upijaju vlagu. Na tržištu postoji nekoliko čarapa posebno dizajniranih za nošenje čizama po vrućem vremenu.

Zatim, razmislite o svom donjem rublju. Možete kupiti donje rublje posebno dizajnirano za jahanje po vrućem vremenu ili možete odabrati bilo koje donje rublje koje dobro pristaje i dizajnirano da vas rashladi (možda ćete pronaći neke dobre opcije u odjeljku za vježbanje u vašoj lokalnoj trgovini odjeće ili sportske opreme) .

Na kraju, razmislite o svom grudnjaku. Ovisno o vašoj građi, možda već nosite sportski grudnjak kada jašete radi udobnosti. Za vrućeg vremena poželjet ćete odabrati sportski grudnjak koji je izrađen od materijala koji upija vlagu kako bi vam bilo još ugodnije.

Važno je uložiti u pravu odjeću za sezonu kako za vašu udobnost tako i za vaše zdravlje. Ali postoji nekoliko drugih razloga koje biste trebali uzeti u obzir kada jašete po vrućem vremenu. Podrazumijeva se ostati hidriran po vrućem vremenu. Jahanje je dobra vježba, i to vježba koju vjerojatno radite na otvorenom – znojit ćete se i bitno je da nadoknađujete tekućinu čim je gubite. Pijte više vode nego što mislite da vam je potrebno ili riskirate dehidraciju.

Također biste mogli promijeniti svoj raspored jahanja kako biste ga prilagodili vremenskim prilikama – i za svoju udobnost i za udobnost vašeg konja. Ako će biti posebno vruće, planirajte većinu svog jahanja i njege konja obaviti ujutro ili navečer. Izbjegavajte jahanje sredinom dana kada je sunce izravno iznad glave ili poslijepodne kada je temperatura najviša.

Moguće je imati kvalitetne treninge i dobro se osjećati i u ljetnim mjesecima, samo malo prilagodite doba dana za treninge te uložite u kvalitetnu odjeću i opremu za ljetne treninge.

Ponekad jednostavno može biti prevruće za jahanje. Kad je takvo vrijeme, najbolje je da vi i vaš konj ostanete unutra ili u hladu. Dobra vijest je da postoji mnogo stvari koje možete raditi sa svojim konjem osim jahanja. 🙂

#ljetnaodjećazajahanje #odjećazajahanje #jahanjeljeti #opremazajahanje