KAKO SE KEN ZALJUBIO U KONJE

Dok svijet još uvijek trese Barbie groznica i rasprave traju o vrijednosti filma, od teške dosade do remek dijela, možda malo ispod radara prošla je Kenova zaluđenost konjima. Možda drugima, ali konjoljupcima sigurno ne.

Naime stigavši u stvarni svijet Ken shvaća da svijetom vladaju muškarci, a svaki pravi muškarac ima konja. Ugledavši policajca na konju, te razne povijesne slike s konjima potpuno se zaljubljuje u konje te ih povezuje s muškošću. Ušavši u knjižnicu prva knjiga koju je uzeo bila je knjiga o konjima, a zatim je uzeo i ostale koje će mu pomoći u uspostavljanju patrijarhata u sada “Kenlandu”. I iako su u igri često uz Barbie lutke išli konji, kočije i slični dodaci u filmu je Ken taj ima sve te dodatke, pa i više od toga.

Njegova sada takozvana Mojo Dojo Casa House uključuje cijeli dekor na temu konja; od posteljine, noćne lampe, ukrasa, na tv ekranima vrte se snimke konja, Ken nosi lančić s privjeskom konja, pa čak i vrata više nisu obična, nego kaubojska vrata. Naravno stav i ponašanje prema ženama (Barbikama) se u skladu s time potpuno promijenio.

IZVOR: PINTEREST

No zaista, u ovom “našem pravom” svijetu muškarci na konjima, vojskovođe, ratnici i kraljevi krase i naše trgove kao i u svim ostalim dijelovima svijeta. Na primjer, Hrvati posebno cijene i vole alkare te cijelu tradiciju koju Alka nosi. Možemo zaključiti kako je primjera bezbroj.

Očito je stereotip muškosti kroz povijest bio konj no, oprostite dragi muškarci koji ovo čitate, ali danas je situacija ipak malo drugačija. Djevojčice se od malih nogu igraju s konjićima, jednorozima, a neke od njih nastavit će svoju ljubav kroz cijeli život. Često se susrećemo s rečenicom koja kaže kako je svakoj djevojčici prva ljubav njezin poni, te kako svaki konj zaslužuje barem jednom u životu biti voljen od strane jedne male djevojčice. Danas pak, konjičkim sportom brojčano dominiraju žene pa kako onda ovo objasniti?

I sama Greta Gerwing, redateljica Barbie filma, je izjavila da Kenova zaluđenost konjima nema nikakav psihološki značaj već da se Ken jednostavno zaljubio u konje, no izgubio je interes kada je shvatio da konji nemaju veze s muškom dominacijom, te smo s time razriješili ima li ta zaluđenost neki dublji značaj. Što na kraju zaključiti?

IZVOR: PINTEREST

  1. Ljubav prema konjima nije rodno uvjetovana.
  2. Ako još niste pogledajte Barbie film (muškarcima ulaz dozvoljen). 🙂