MNOGOBROJNI TURNIRI OBILJEŽILI SU POČETAK SEZONE KONJIČKOG SPORTA

Andrija Hrgović (k.k. Sveti Juraj) pobjednik je Prvenstva grada Zagreba u kategoriji seniora Autor fotografije: Lidija Novković

Početak sezone dresurnih i preponskih turnira konjičkog sporta u Hrvatskoj

S dolaskom proljeća, Hrvatska se pripremala za početak nove sezone dresurnih i preponskih turnira, koji svake godine okupljaju ljubitelje konjičkog sporta iz cijele zemlje. Ove sportske manifestacije nisu samo prilika za natjecanje, već i prilika za promociju konjičkog sporta, okupljanje zajednice te poticanje mladih jahača i ljubitelja konja.

Početak sezone obilježili su mnogobrojni dresurni turniri Autor fotografije: Lidija Novković

Dresura: umjetnost i preciznost

Dresura, često opisivana kao “ples sa konjima”, disciplina je koja naglašava sklad, eleganciju i preciznost. Jahači i konji zajednički izvode niz unaprijed određenih pokreta, ocjenjivanih na temelju točnosti, fluidnosti i međusobnog razumijevanja. Svake godine, dresurni turniri privlače iskusne natjecatelje kao i početnike, pružajući im priliku da pokažu svoje vještine i napredak.

Turniri omogućuju jahačima i konjima da testiraju svoju formu nakon zime, prilagode se novim rutinama i steknu potrebne bodove za sudjelovanje na nacionalnim prvenstvima. Mnogi klubovi diljem Hrvatske organiziraju takve događaje, a najpoznatiji su turniri u Zagrebu i Varaždinu.

Tajana Mrazović (k.k. konjičko društvo Zagreb) osvojila je titulu seniorske prvakinje grada Zagreba u dresurnom jahanju Autor fotografije: Lidija Novković

Preponsko jahanje: brzina i spretnost

Preponsko jahanje, ili skakanje preko prepona, druga je ključna disciplina u konjičkom sportu. Ova disciplina zahtijeva od konja i jahača visoku razinu koordinacije, hrabrosti i spretnosti. Natjecanja u preponskom jahanju sastavljena su od staza s preponama različitih visina i složenosti, koje jahači moraju savladati u što kraćem vremenu, bez rušenja prepona, ili po drugim pravilima te utakmice.

Evita Mihalić (k.k. Evago) odnijela je pobjedu na Prvenstvu grada Zagreba u preponskom jahanju u kategoriji Juniora Autor fotografije: Lidija Novković

Dosadašnji turniri 

Sezona je krenula početkom godine s preponskim turnirima u konjičkom klubu Evago, te se nastavila s prvim kolom Croatia Cupa i prvim kolom Nexe Zagrebačke lige. Dresurni i preponski turniri održavali su se u isto vrijeme što turnir svakako čini još zanimljivijim jer u travnatom parkuru možete gledati preponske jahače kako odvažno skaču prepone, dok s druge strane u pješčanom parkuru unutar bijelih ogradica možete gledati skladne pokrete dresurnih jahača. Do sada smo gledali 1. kolo Croatia Cupa i 2. kolo Nexe Zagrebačke lige u preponskom jahanju te čak 4 kola Croatia Cupa i 2 kola Nexe Zagrebačke lige dresurnog jahanja. Turniri su organizirani od strane Zagrebačkih konjičkih klubova, kao i Konjičkog kluba Trajbar Team iz Zaprešića te naravno Zagrebačkog konjičkog saveza. Dobra organizacija turnira bila je osjetna, posebno na posljednjem turniru; Prvenstvu grada Zagreba u preponskom i dresurnom jahanju. Turnir je privukao velik broj jahača iz mnogih Zagrebačkih konjičkih klubova što je doprinijelo posjećenosti turnira. Za mnooge kategorije bilo je neizvjesno do samoga kraja, tko će biti prvak Grada Zagreba. A neizvjesno će zasigurno biti i ovaj vikend kada se na Hipodromu održava tradicionalni 68. Lipanjski turnir.

Mia Vidović (k.k. Sokol Dupci) pobjednica je Prvenstva grada Zagreba u dresurnoj disciplini u kategoriji kadeta Autor fotografije: Lidija Novković

Zaključak 

Osim što pruža platformu za natjecanje, sezona potiče razvoj mladih talenata, unapređenje vještina i jačanje sportske zajednice. Mnogi klubovi koriste turnire kako bi privukli nove članove, organizirali edukativne radionice i promovirali sport među mladima.

Pored natjecateljskog aspekta, ovi događaji su prilika za okupljanje zajednice i uživanje u sportu. Ljubitelji konja, obitelji i prijatelji natjecatelja često dolaze kako bi podržali svoje favorite, učili o konjima i jahanju te uživali u sportskom duhu.

Nova sezona dresurnih i preponskih turnira u Hrvatskoj obećava uzbuđenje, natjecanje i priliku za napredak. Bez obzira jeste li iskusni jahač, mladi entuzijast ili samo ljubitelj konja, ovo je vrijeme kada konjički sport dolazi u prvi plan, donoseći sa sobom ljepotu, eleganciju i uzbuđenje koje samo ovaj sport može pružiti. Pripremite se za uzbudljivu sezonu i uživajte u svim čarima konjičkog sporta!

U nastavku možete vidjeti rezultate Prvenstva grada Zagreba u preponskom i dresurnom jahanju:

Dresurno jahanje:

PONY JAHAČI

 1. Ela Lukičić KK Breza
 2. Sara Paola Marković KK Sokol Dupci

KADETI

 1. Mia Vidović KK Sokol Dupci
 2. India Šeparović KK Jarun
 3. Eva Anaadolac KK Jarun

JUNIORI

 1. Melanie Tonić KK Konjičko društvo Zagreb
 2. Laura Vrbanek KK Sokol Dupci
 3. Paula Vrbanek KK Sokol Dupci

SENIORI AMATERI

 1. Dora Jurković KK Evago
 2. Tamara Pađen KK Konjičko društvo Zagreb
 3. Ida Vidošević KK Sokol Dupci

MLADI JAHAČI

 1. Marko Tomljenović KK Edek

SENIORI

 1. Tajana Mrazović KK Konjičko društvo Zagreb
 2. Sara Ćosić KK Zagreb
 3. Hana Pernek KK Jarun

Preponsko jahanje


KADETI

 1. Perenčević Korina KK Konjičko društvo Zagreb

AMATERI

 1. Domagoj Kristian Kindl KK Sokol Dupci
 2. Maja Marić KK Konjičko društvo Zagreb
 3. Tara Častek KK Jarun

JUNIORI

 1. Evita Mihalić KK Evago
 2. Nika Bujak KK Sokol Dupci
 3. Tara Halužan KK Jarun

MLADI JAHAČI

 1. Sara Makar KK Edek

SENIORI

 1. Andrija Hrgović SKK Sveti Juraj
 2. Denis Gugić KK Edek
 3. Indi Šimleša SKK Sveti Juraj

Proglašeni su i najbolji klubovi Prvenstva, a to su:

 1. KK Konjičko društvo Zagreb
 2. KK Jarun
 3. KK Edek

Zagrebački konjički klubovi Autor fotografije: Lidija Novković

Zahvaljujemo Lidiji Novković na ustupljenim fotografijama!