RAZUMIJEVANJE KONJSKIH ZUBI

Mnogi misle da se konju po zubima može reći koliko mu je godina. Ovo baš i nije točno. Konjski zubi nisu kao godovi stabla koji pokazuju rast svake godine. Određivanje starosti konja prema njegovim zubima nije 100 posto točno, ali će vam dati približan raspon ako ne znate stvarni datum rođenja konja. Što je konj mlađi, zubi će više odgovarati njegovoj stvarnoj dobi. Kako konji stare, mnogi čimbenici mogu utjecati na stanje zubi i otežati procjenu starosti. Stvari poput osnovnog održavanja, prehrane, uvjeta ispaše, poroka i genetike igraju ulogu u tome kako sami konjski zubi stare.

Mliječni zubi
Ždrijebe dobiva svoje prve mliječne zube ubrzo nakon rođenja. Posljednji mliječni zubi izrastu kad ždrijebe bude staro oko devet mjeseci. Prvi trajni zubi počinju rasti u dobi od dvije do tri godine. Nije neuobičajeno da vlasnik konja pronađe izbačeni zub u hranilici ili na tlu. Mliječni zubi ispadaju postupno. Trajni zubi rastu oko pete godine. Mliječni zubi su bljeđe boje i kraći od trajnih zuba.

Zubi odraslog konja
Novi trajni zubi prilično su konkavni na svojim površinama i te “čašice” zajedno s kutom, oblikom i utorom na vanjskoj okomitoj površini koji postupno izrasta, nazvan Galvayneov utor, pokazatelji su koliko bi konj mogao biti star.

Kako konj troši zube hranom, konkavne površine se troše ravnije. Dok konj bude star oko 11 godina, istrošit će zube. Koliko brzo će se to dogoditi ovisi o vrsti ispaše i ostaloj hrani koja je dostupna. Konji koji pasu travu na pjeskovitom tlu imat će ravnije zube od onih koji se hrane samo sijenom uzgojenim na tlu tipa gline.

U dobi od oko 10 godina, Galvayneov žlijeb se počinje pojavljivati ​​na rubu desni. Ovaj utor će nastaviti rasti tako da doseže cijelu duljinu zuba. Otprilike do 15. godine, žlijeb će doseći polovicu puta niz zub. Kad konj bude u srednjim 20-ima, Galvayneov žlijeb počinje nestajati s linije desni, a ako konj poživi dovoljno dugo, potpuno će nestati kako se zub prirodno troši.

Stariji konjski zubi
Kako konj stari, kut zubi se povećava. Mliječni zubi su kratki i ravni kao i tek iznikli trajni zubi. Kako konj stari, zubi postaju zakošeniji. Kako se kut povećava, tako raste i duljina od ruba desni do površine za žvakanje. Zubi također mijenjaju oblik od ovalnog do više uglatog kako konj stari. Boja zuba će vjerojatno biti prilično požutjela i s mrljama. U nekom trenutku nakon kasnih 20-ih, konj može početi gubiti zube. Kako konj gubi više zuba, njegovo zdravlje može biti ugroženo. Možda će biti manje sposoban žvakati čvršće sijeno i travu i trebat će mu prehrana prilagođena starijim konjima.


KONJSKI ZUBI

Dodatni zubi
Nekim konjima mogu izrasti vučji zubi i zubi ili očnjaci. To su dodatni zubi koji rastu u bezuboj prečki konjskih usta između prednjih i stražnjih zuba. Ponekad se ti zubi moraju ukloniti ako smetaju ili uzrokuju nelagodu konju. Ti zubi obično izrastu kad konj navrši pet godina. Neki ih konji uopće neće imati ili nekima možda neće biti problem.

Njega konjskih zuba
Budući da konjski zubi rastu veći dio životnog vijeka i možda se ne troše ravnomjerno, vašeg će konja morati pregledati veterinar ili stomatolog otprilike jednom godišnje. Vašem konju će možda trebati ukloniti sve one rubove ili kuke koje će ga spriječiti da pravilno žvače i drži zalogaj. Ako primijetite da konju ispada  hrana iz usta dok jede, da negoduje, da u stolici ima neprobavljene hrane, ili da se konj buni kod jahanja ili stavljanja žvale, pozovite veterinara da pregleda zube.

#konjskizubi #veterinakonja #zubikodkonja