KAKO ODABRATI IDEALNU ŠKOLU JAHANJA

Satovi jahanja mogu biti nevjerojatno zabavna aktivnost. Stoga, ako namjeravate uložiti svoje vrijeme, energiju i novac u satove jahanja, svakako napravite domaću zadaću. U nastavku ćete pronaći neke smjernice o tome na što trebate paziti kada razmišljate o školi jahanja.

Konjički klubovi
Prije svega, svakako posjetite konjički klub za koji ste zainteresirani. Tijekom posjeta dobro razgledajte objekt. Naravno nije bitno je li klub nov i savršeno uređen nego da li je klub siguran i uredan. Na primjer, jesu li štale čiste, da li je ograda od ispusta u dobrom stanju? Kako vam izgleda prostor za jahanje, jesu li arene dobro održavane i ograđene?

Možda ćete htjeti provjeriti je li objekt za jahanje koji razmatrate opremljen tako da vam omogućuje poduku po svim vremenskim uvjetima. Postoji li zatvorena arena koja vam omogućuje jahanje po zimi i lošem vremenu? Uvijek je dobro da postoji zajednički klupski prostor gdje možete ostaviti svoje stvari i presvući se , te naravno toalet. Također, bitno je da klub posjeduje svoje zaštitne kacige i prsluke koje možete posuditi kako ne biste odmah morali kupovati svoju opremu.

Ono što je najvažnije, provjerite je li škola jahanja koju razmatrate ispravno licencirana. Ovlaštene škole jahanja moraju dokazati da imaju odgovarajuće kvalifikacije, da su njihovi konji dobro njegovani i da su prikladni za podučavanje početnika. Također moraju imati odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. To vam daje mir da ste u sigurnim rukama profesionalaca s prikladnim konjima i ponijima za poduku.

Instruktori  
Trebali biste potražiti školu jahanja sa samouvjerenim, punim razumijevanja i stručnim instruktorima. Želite da lekcija jahanja bude ugodna, a da ipak ostanete s osjećajem da ste nešto naučili. Zato je dobra ideja koristiti certificiranog instruktora jer ima odgovarajuću obuku i sigurnosno znanje koje mu omogućuje uspješno podučavanje jahanja. Kada posjetite klub pitajte možete li se zadržati i kratko pogledati trening ako je u toku te na taj način možete djelomično presuditi da li vam odgovara način treniranja. Uzmite u obzir da je obuka i trening drugačiji ovisno o stupnju znanja i dobi jahača.


OBRATITE PAŽNJU NA NAČIN TRENIRANJA
AUTOR SLIKE: TONIJA KEKEZ

Školski konji
Dobra škola jahanja trebala bi imati različite konje za sve stupnjeve i sposobnosti jahača. Kad idete u školu, raspitajte se o vrstama konja koje imaju i njihovoj prirodi. Školski konji trebaju biti dobro njegovani, zdravi i čisti. Kada ste u posjeti konjičkom klubu obiđite štale i konje.


U KLUBU TREBA BITI KONJA ZA SVE UZRASTE
AUTOR SLIKE: TONIJA KEKEZ

Uvodna lekcija
Fantastičan način da dobijete osjećaj za školu jahanja je promatranje drugih kako treniraju.  Kada gledate trening, trebali biste obratiti veliku pozornost na stil podučavanja instruktora kao i na ponašanje konja i jahača. Razmislite o tome da svom djetetu priuštite “probni sat” samo kako biste ga upoznali sa sportom. Uzmite u obzir da jahanje nije sam o sat vremena koje provedete na konju, ono uključuje brigu o konju prije i nakon treninga. Zato pitajte da li se u sklopu škole jahanja uči o timarenju, sedlanju, uzdanju i općenito njezi konja. Sve to jednako je važno i ključno kao i jahanje, pogotovo za uspostavljanje kontakta s konjima.

Atmosfera
Proučite atmosferu u klubu; kako vas je dočekao i primio vlasnik ili trener te kakva je bila komunikacija. Jeste li dobili sve potrebne informacije? Ako u školu jahanja upisujete dijete raspitajte se koliko još djece pohađa školu jahanja i koje su dobne skupine jer uvijek je dobro steći i nove prijatelje prilikom bavljenja sportom. Odabir idealne škole jahanja koja odgovara vašim zahtjevima ili zahtjevima vašeg djeteta ključan je za uspješno bavljenje ovim sportom. Nadamo se da će vam ovaj članak  pomoći u odluci koju školu jahanja odabrati.

#konjičkiklubovi #školajahanja #satovijahanja #odabirškolejahanja