SAVJETI ZA USPJEŠNO IZNAJMLJIVANJE KONJA

Iznajmljivanje konja može biti izvrsna prilika da steknete osjećaj o tome kako je imati vlastitog konja bez dugoročne financijske obveze. Kako bi najam bio uspješan, morate biti sigurni da razumijete uvjete najma i slijedite ove savjete.

Iskustvo
Prilikom sklapanja ugovora o najmu, trebali biste imati dovoljno iskustva da možete sami sigurno jahati i biti u stanju brinuti se o potrebama konja bez potrebe da vam netko pokazuje što trebate učiniti. Ako još nemate dovoljno iskustva, nastavite s tečajevima jahanja s profesionalnim instruktorom kako biste nastavili učiti i vježbati uz vodstvo. Još jedna stvar koju možete učiniti je volontirati u štali kako biste naučili pravilno rukovati i brinuti se za konje.

Gdje?
Ako ste zainteresirani za najam konja najbolje je da se prvo obratite svom treneru. Instruktori su često okruženi drugim instruktorima, vlasnicima konja, treniraju i druge ljude te će zasigurno znati nekoga vam preporučiti ili se raspitati. Možete pitati i svoje prijatelje i poznanike koji jašu u drugim klubovima te veterinare ili potkivače ako ih poznajete budući da se oni kreću po mnogim klubovima. Također u klubu na oglasnu ploču možete napisati da tražite konja za najam, stavite kratki opis kakav konj bi vas zanimao, te svoj kontakt.

Lekcije
Kada počnete iznajmljivati ​​konja, mogli biste doći u iskušenje da ne nastavite trošiti novac na satove jahanja. Ali nemojte to raditi. Lekcije s kompetentnim instruktorom su veoma vrijedne i važne. Treneri vam mogu pomoći da riješite probleme koje imate s konjem s kojima možete postati frustrirani ili izgubiti samopouzdanje. Instruktori vam mogu pomoći da se probijete kroz zid i dati vam korisne vježbe za nastavak napredovanja u jahanju jer u jahanju baš uvijek ima mjesta za još učenja i napredovanja.

Osiguranje
Ako planirate iznajmiti konja trebate provjeriti zahtijeva li vlasnik osiguranje konja. Čak i ako nije potrebno, možda biste željeli razmotriti ovu važnu pokrivenost kao dodatnu zaštitu. Ako konj slučajno ozlijedi nekoga dok ga koristite, mogli biste biti odgovorni. Kada nadgledate brigu o konju, glavno zdravstveno osiguranje, osiguranje od krađe i smrtnosti može pomoći u povećanju vaše zaštite. Ako ništa drugo, osiguranje će vam dati mir. Svakako je važno s vlasnikom se dogovoriti što se događa u slučaju nezgode.

Oprema
Iako oprema za konja možda nije vaša, brinite se o njoj kao da jest, ipak ju i vi koristite i važno vam je da je sigurna i u dobrom stanju dulje vrijeme. Nakon upotrebe i jahanja očistite četke, redovito mažite sedlo i uzdu te ostale kožne dodatke. Na taj način i provjeravate u kakvom stanju je oprema. Ako primijetite da je nešto od opreme oštećeno ili da je potrebna zamjena možete razgovarati s vlasnikom konja.


ODRŽAVAJTE KONJA I OPREMU

Pospremanje
Čistiti za svojim konjem znači ne ostavljati prljav vez, pomesti prljavštinu nakon timarenja, odložiti metlu, ponovno omotati crijevo nakon kupanja konja, itd. Činiti ovo nije samo pristojno, već je i nešto što biste trebali učiniti da ne budete teret u konjičkom klubu. Kada ne počistite za sobom i za konjem, to ne utječe samo na vlasnika konja, već i na ljude koji posjećuju štalu, uzimaju nastavu u klubu i ljude koji rade u štali. Zato odradite svoj dio posla, napravite nered pa ga počistite, pospremite, odložite. To će vam pomoći da ostanete u dobrim odnosima s vlasnikom konja i ostalim članovima u klubu.


POSREMAJTE I ČISTITE ZA SOBOM I KONJEM

Plaćanje najma
Plaćanje najma konja na vrijeme još je jedan način da ostanete u dobrom odnosu s vlasnikom konja. Vlasnik ima račune za plaćanje konja i očekuje isplatu u dogovoreno vrijeme. Možda se oslanjaju na taj novac za plaćanje potkivanja, dodataka itd. Ako stalno kasnite s plaćanjem najma, vlasnik može odlučiti prekinuti najam s vama.
Komunikacija
Kada iznajmljujete konja, morate imati na umu da, iako plaćate za jahanje konja, niste vlasnik istoga. Morate uspostaviti jasnu liniju komunikacije s vlasnikom. Zapravo, uvijek je bolje pretjerano komunicirati nego nedovoljno. Ako primijetite da s konjem nešto nije u redu ili ako je ozlijeđen dok jašete, morate o tome obavijestiti vlasnika. Zdrav odnos između vlasnika i najmodavca uvelike će doprinijeti stvaranju ugodnog iskustva najma konja.
Poštovanje
Iako plaćate najam konja, to je ipak privilegija. Konj, pribor za timarenje, konjska oprema nisu tvoji. To želite poštovati i brinuti se o tome što vam je dopušteno koristiti. Zato ako vlasnik postavi neka određena pravila poštujte ih ili se pokušajte dogovoriti drugačije. Vlasnici konja često su na svoje konje osjetljivi te ako imate neke nedoumice komunicirajte ih na početku kako bi našli zajednički jezik.
Pravila
Provjerite znate li koja su pravila u staji. Neugodno je čak i ne shvatiti da kršite pravilo, a onda vas prozivaju zbog toga. Osim što znate pravila, zapravo ih i slijedite. Nepoštivanje pravila štale moglo bi značiti da ćete biti izbačeni iz prostora i da više nećete moći iznajmiti konja. Vlasnik konja možda neće imati pravo glasa budući da (možda) nije vlasnik i same štale.

#najamkonja #savjetizanajamkonja #kupnjakonja