PRIRODNI SPREJ PROTIV KOMARACA ZA VAŠEG KONJA I VAS

S jednim se svi trenutno možemo složiti, a to je da nas komarci blago rečeno dovode do ludila. Kako smetaju nama, tako smetaju i našim konjima. Konji koji borave vani cijeli dan i noć ili većinu dana vjerojatno će se valjati kako bi si pomogli. Mnogi vlasnici konjima koji su vani stavljaju maske preko cijele glave koje štite od muha i komaraca. Tijelo konja možemo pokriti s dekama za istu namjenu. Takve deke su pune malih sitnih rupica tako da su prozračne, ispod njih konjima nije vruće, a štite ih od komaraca, muha, obada i sličnih napasti. Uz to pazite da u blizini štale nema prljave vode, u kantama i slično jer se oko takve vode skupljaju komarci. Također na tržištu postoje i “zamke” za komarce i muhe, a na internetu možete pronaći i verzije koje možete napraviti sami kod kuće.

MASKA PROTIV MUHA I KOMARACA ZA GLAVU

ZAŠTITA KONJA KOJI BORAVE U ŠTALI

S druge strane, konje koji više borave u štali većinom ne ostavljamo se dekama i maskama nego ih tretiramo sredstvima protiv komaraca. Takva sredstva namijenjena baš konjima možemo kupiti ili naručiti u trgovinama s konjičkom opremom. Na taj način i mi smo štitili svoje konje.

Onda smo se odlučili  isprobati jedan “napravi sam” recept za potpuno prirodno sredstvo protiv komaraca. Inspiracija su nam bili razni recepti na internetu te sastojci sredstva protiv krpelja jednog sredstva za pse.

Napominjemo kako se u vezi ovog sredstva nismo savjetovali s veterinarom ili nekim drugim stručnjakom. Sredstvo smo cijelo ljeto koristili na svojim konjima, psima i na sebi, te nije bilo nikakvih reakcija na sredstvo. Kao i kod ljudi, reakcija je moguća (na neki od sastojaka), ali je malo vjerojatna.

Sastojke koje smo koristili imali smo kod kuće u vrtu, a budući da su se koristili u drugim receptima napravili smo svoju kombinaciju. Bitno je da se držite biljki koje imaju jaki miris te na taj način služe kao repelent. Istu funkciju imaju i citrusi (limun, naranča, limeta) te eterična ulja koja također ne moraju biti kao ova s našeg popisa. Možete staviti i eterično ulje limuna, naranče, lavande, ružmarina,.. Stavite neko koje imate kod kuće ili vam je lakše do njega doći. Kasnije smo u sredstvo dodali još i glicerin koji je čest sastojak prirodnih repelenata jer je blagotvoran i dobar za kožu, te 70 postotni alkohol koji osigurava trajnost sredstva. Oba sastojka možete kupiti u ljekarni. Zadnja dva sastojka nisu potrebna, jer ćete sredstvo brzo potrošiti, a preporučujemo i čuvanje u frižideru. Na taj način kada ćete se prskati malo ćete se i osvježiti. Sredstvo također djeluje umirujuće kada su ubodi već prisutni. Možete se poigrati sa sastojcima i napraviti svoju kombinaciju ili iskoristite naš recept.

SASTOJCI za jednu litru sredstva:

1 Limun
Par listova oraha
Par stabljiki ružmarina
Par stabljiki lavande
Par listova bosiljka
Par listova mente
Eterična ulja čajevca, limunske trave i mente
Voda
Alkohol 70% (nije obavezan)
Glicerin (nije obavezan)

RECEPT:

Mi smo navedene sastojke raspodijelili u dvije veće staklenke (od npr. pekmeza i sl.) te smo sveukupno dobili jednu litru proizvoda. U svaku staklenku stavite po pola limuna koji ste izrezali na kriške. U svaku staklenku stavite po dvije stabljike lavande, ružmarina, natrgajte 2-3 lista oraha, i par listova bosiljka i mente. Sve dobro potisnite u staklenki. Prelijte s kipućom vodom te zatvorite staklenke. Ostavite da tako odstoji preko noći ili i dulje. Procijedite te u hladnu tekućinu dodajte par 5 (+/-) kapi svakog eteričnog ulja, te po dva potiska alkohola i glicerina. Sve zajedno dobro promiješajte, prelijte u bočicu s raspršivačem i uživajte. Preporučujemo čuvanje u frižideru.

Nama se sredstvo pokazalo jako dobrim. Konji su bez uboda, komarci ne lete oko pasa, a dobro djeluje i na ljudima. Mi smo sredstvo špricali i po vratima i prozorima štale. Ako imate priliku sredstvom našpricajte konje prije nego najezda komaraca krene, znači oko zalaska sunca, te ćete sigurno vidjeti razliku. Naša praksa je našpricati konje u popodnevnim satima te kada se u štalu vratimo na večernje hranjenje konji nisu puni uboda, i jako malo komaraca je oko njih. Kada završimo s večernjim obavezama u štali, prije odlaska ponovno našpricamo konje te su ujutro bez uboda i plikova. Zaštitite oči konja rukom kada tretirate područje glave, te ako ćete tretirati i pse pazite na oči i njušku.

Uzmite u obzir da neke konje, kao i ljude komarci više “vole” te vama ovo sredstvo možda neće biti djelotvorno kao nama. Preporučujemo da probate ako vam je barem dio sastojaka  (ili sličnih) dostupan. Svakako će vam dobro doći kao osvježenje u toplijim danima koji  nas još čekaju, a uz to je i ugodnog mirisa.

Nadamo se da smo vam dali dobru ideju, te nam svakako javite ako isprobate recept.

#konj #sprejprotivkomaraca #prirodnisprej#brigaokonju