ŠTO SVE TREBATE ZNATI PRIJE KUPNJE PRVOG (DRESURNOG) KONJA

Zaustavite se na X. Napravite plan!

Postoji li išta uzbudljivije (također strašno, složeno, skupo, stresno, dugotrajno) od kupovine dresurnog konja. Teško je ne izgubiti se u vizijama savršenog partnerstva koje rezultira jednom besprijekornom izvedbom za drugom.

Kupnja dresurnog konja je uzbudljiva, ali zahtijeva i stručno znanje. A nakon što pročitate ovaj članak, imati ćete znanje da se samouvjereno uhvatite u koštac s iskustvom kupnje. Ostanite s nama da saznate što tražiti od dresurnog partnera, gdje pronaći svog konja i kome se obratiti za pomoć u potrazi. Također ove savjete možete koristiti za kupnju bilo kakvog konja, ne samo dresurnog.

Kontrolni popis za kupnju dresurnog konja

Na stranu sva uzbuđenja, kupovina dresurnih konja pravi je posao. Vaš savršeni partner neće jednostavno pasti s neba u vaše krilo. Uspješna pretraga počinje popisom za provjeru.

Započnite s popisom svih kvaliteta koje tražite kod vašeg idealnog konja.

Budući da pričamo o idealnom konju slobodno se raspojasajte. Tražite učitelja otpornog na bombe? Stavi to na popis. Želite li konja koji ima točno dvije čarape? Zabilježite to.

Dajte si dovoljno vremena za sanjarenje u ovoj fazi.

Također uzmite u obzir sljedeće kada sastavljate popis za provjeru:

 • Koji su vaši ciljevi jahanja?
 • Koju razinu trenutno jašete i gdje biste voljeli biti sljedeće godine? Što kažete na sljedećih pet godina?
 • Sanjate li o tome da sami vodite konja početnika kroz razine? Ili biste radije imali iskusnog konja?
 • Koliki je vaš buđet?
 • Postoje li neke pasminekoje vas više privlače od drugih?
 • Želite li svestranog konja? Onog koji je upoznat s dresurnom arenom i savršeno miran na terenu?
 • Bi li radije kastrata, kobilu ili pastuha?
 • Koliko ćete vremena moći posvetiti jahanju i/ili treningu?
 • Imate li vremena i stručnosti za ulaganje u mladog konja?
 • Možete li putovati na veće udaljenosti kako biste proširili radijus pretraživanja? Ili se nadate da ćete naći konja bliže kući?

Nakon što ispunite popis za provjeru, vrijeme je da odvojite “potrebe” od “želja”. Ovaj korak zahtijeva iskrenost. Možda vam se jako sviđa ona žustra kobila kestenjaste boje koju ste vidjeli prošli vikend na turniru, no duboko u sebi znate da bi vam njene ludorije poljuljale samopouzdanje? Ili biste možda voljeli mladog konja s kojim biste prolazili kroz sve razine, ali znate da vam je treniranje s dresurnim trenerom ograničenom?

U ovoj fazi potrage važna je iskrenost prema sebi te morate razaznati što tražite od konja i kakvi su vam planovi za budućnost. Zato je u pomoć dobro pozvati stručnjaka s iskustvom koji bi vam pomogao proći kroz ove korake.

Razmislite o traženju pomoći od sljedećih:

 • Trener dresurnog jahanja
 • Veterinar
 • Uzgajivač

Treneri dresurnog jahanja nevjerojatan su izvor informacija jer dobro razumiju sport, uključujući zahtjeve konja i jahača. Oni obično odlično procjenjuju temperament konja i razinu jahača.

Trener će možda moći vidjeti potencijalno partnerstvo između vas i konja koje vi inače nikada
ne biste razmotrili.

Još jedna prednost angažiranja trenera dresure je umrežavanje. Oni često imaju veliko znanje o dresuri konja u vašem području i šire. Svijet dresurnog jahanja nije tako velik i oni mogu imati uvid u dostupne konje čak i prije nego što izađu na tržište.

Veterinari su drugi esencijalni stručnjak za konje kojeg treba kontaktirati kada tražite dresurnog konja. Slično trenerima dresurnog jahanja, oni imaju unutarnja znanja o velikom broju konja jer posjećuju mnoge klubove.


POMOĆ POTRAŽITE OD DRESURNOG TRENERA

I bez obzira na to koliko ste spremni unaprijed platiti za konja, bitna je informacija o mogućim zdravstvenim problemima troškovima održavanja konja .

 

Uzgajivači su često izvrstan resurs ako ste na tržištu za određenu pasminu. Moći će vam reći prednosti i nedostatke određenih pasmina, informacije koje su posebno važne kada se radi o temperamentu i radu s određenim konjima.

Slično veterinarima, potkivači često imaju unutarnje znanje o mnogim konjima. Potkivači također mogu znati postoji li konj koji odgovara vašoj listi želja na vašem lokalnom tržištu.

Trebate li očekivati ​​plaćanje provizije na konja?

Ovisi o tome kupujete li izravno od vlasnika ili kupujete preko prodajnog mjesta ili tražite pomoć trgovca.

Neki treneri ujedno su i trgovci konjima, što znači da pomažu vlasnicima u prodaji njihovih konja. Vlasnici mogu odabrati ovu opciju radije nego da sami prodaju konja jer je za prodaju konja potreban rad.

Pronalaženje dresurnog konja zahtijeva vrijeme i trud. Angažiranje trgovca da sortira mogućnosti ponekad je učinkovitije nego da to radite sami. Potencijalni kupci također mogu zatražiti pomoć trgovca konjima jer oni imaju široko znanje o dostupnim konjima.

Imajte na umu da prodavači i kupci konja mogu platiti proviziju trgovcu. Zakoni vezani uz ovu praksu razlikuju se od države do države.

 

Savjeti za online kupnju

Zahvaljujući čaroliji interneta, kupovina dresurnog konja može biti nevjerojatno zgodna, pa čak i zabavna! Između slika, videa i opisa mogli biste se danima izgubiti u online svijetu prodaje konja.

Prilikom pretraživanja na mreži imajte na umu sljedeće:

 • Slike i videozapisi mogu se jednostavno uređivati. Jedini način da vidite je li konj uistinu takvi kakvim ga gledate je da ga sami isprobate.
 • Postavljajte pitanja poput zašto se konj prodaje i je li u prošlosti bilo problema s ponašanjem. Obratite pozornost na odgovore vlasnika.
 • Držite se konja u svom cjenovnom rangu. Dresurni konji mogu biti jedni od najskupljih konja na svijetu i nije fer ni prema vama ni prema prodavaču potpuno se zaljubiti u konja kojeg si jednostavno ne možete priuštiti.
 • Istražite malo vlasnika. Jesu li prodavali konje u prošlosti? I jesu li kupci zadovoljni kupnjom?
 • Isprobajte nekoliko konja
 • Savršeni konj ne postoji. Svi oni imaju svoje mane i vrline.

Gdje su najbolja online mjesta za kupnju dresurnog konja?

Mogućnosti online kupnje su brojne ako ste na tržištu dresurnih konja niže razine. Ali ako tražite nešto iskusnije ili s određenim rezultatima možda ćete morati malo nekonvencionalno pristupiti svojim metodama.

Prije nekoliko godina kupovina dresurnog konja u Europi bila je popularna za jahače svih razina. Jahača amatera u Europi bilo je mnogo i često su svoje konje podigli na više razine prije nego što su prodali svoje konje i krenuli ispočetka s mladim konjem. A zahvaljujući tečaju valute, američki jahači mogli bi dobiti više za svoj novac preko oceana.

No, europska je dresura u proteklih nekoliko godina skrenula s amaterskog dresurnog jahanja.

Sport se intenzivirao, što je dovelo do natjecanja na višoj razini, što ga čini manje amaterskim sportom. To znači da se smanjilo i tržište za amaterske konje u Europi. Bez obzira na to, ako ste na tržištu za Grand Prix konja, Europa bi još uvijek mogla biti vaš najbolji izbor.

Web stranice kao što su www.eurodressage.com ili Dressage Horses for sale, UK – Horse & Hound (horseandhound.co.uk) nude niz konja diljem Europe. Također možete razmisliti o angažiranju agenta kao što je Peter Tomlinson s www.findadressagehorse.com za vrhunsko europsko iskustvo kupnje konja.

Američki uzgajivači napravili su značajan napredak u dresurnom uzgoju konja u posljednjih nekoliko godina. Web stranice uzgajivača često imaju popise dostupnih konja.

A web stranice kao što su www.equine.com i www.equinenow.com oglašavaju tisuće konja za prodaju diljem Sjedinjenih Država. Iako ove web stranice nisu specifične za dresuru, one nude širok raspon pasmina i raspona cijena, čineći kupovinu konja pristupačnijom.

Koje su neke crvene zastavice u oglasu za prodaju dresurnih konja?

Postoji nekoliko fraza na koje biste trebali biti vrlo sumnjičavi kada ih vidite u oglasima:

 • Bez poroka
 • Siguran za djecu
 • Potrebno određeno održavanje
 • Cijena snižena radi brze prodaje

Svi konji imaju dobre i loše osobine, pa kad vidite da je konj “otporan na bombe” i “siguran za djecu”, trebali biste odmah postati sumnjičavi.

Dresura je atletski sport i zahtijeva da konji nemaju značajne probleme s građom, a svakako je dobro sa sobom povesti i veterinara koji bi napravio vet check ako se odlučite na kupnju.

Budite posebno oprezni s konjima koji se čine predobrima da bi bili istiniti… jer obično i jesu.


PROMATRAJTE KAKO SE KONJ OPREMA

Probno jahanje

Konj može izgledati fantastično u videu, ali dok ga ne zajašete, nećete doista znati hoćete li jedno drugome izvrsno pristajati.

Savjeti koje treba imati na umu za probno jahanje:

 • Dođite spremni s popisom svih pitanja o kojima još niste razgovarali.
 • Nakon što je konj spreman, zatražite od vlasnika da prvi sjedne, a nakon njega vaš trener.
 • Zamolite svog trenera da pođe i sjedne na konja prije vas. Možda ćete morati platiti za njihovo mišljenje, ali većina trenera rado će to napraviti.
 • Idealno je doći ranije kako biste vidjeli kako vlasnik priprema i sedla konja.
 • Ako sve bude u redu do ove točke, vrijeme je da sami isprobate konja!
 • Zapamtite da ako se u bilo kojem trenutku osjećate neugodno, ne morate se popeti na konja. Bolje je otići, potpuno siguran, nego požaliti zbog odluke.
 • Ako se vi i vaš trener slažete da vam konj izvrsno odgovara, razgovarajte s vlasnikom o sljedećim koracima. Uobičajeno je uplatiti predujam za konja koji vas zanima kako biste učvrstili svoj interes i zadržali pravo prvog odbijanja.
 • Vi i vlasnik trebali biste potpisati ugovor prije bilo kakve razmjene novca. A kupnja bi trebala ovisiti o tome da konj dobro prođe i veterinarski pregled prije kupnje.
 • Ako se dvoumite oko konja, pitajte možete li se vratiti i isprobati konja u neko drugo vrijeme.

Što biste trebali tražiti u uspješnom probnom jahanju?

Performanse konja trebale bi razumno odgovarati razini na kojoj je predstavljen. Pogledajte je li vam njegov korak bio lak za sjedenje i čini li vam se da je konj suradljiv. Ako sve prođe dobro, trebali biste osjećati želju da ponovno isprobate konja – umjesto zahvalnosti za priliku da siđete s konja.

Također biste se trebali osjećati prilično dobro u svojoj interakciji s vlasnikom. Čine li se da su iskreni i jasni u vezi s konjem? Ili imate osjećaj da nešto pokušavaju prikriti?

Iako možda nećete osjetiti trenutnu emocionalnu povezanost s konjem, trebali biste se osjećati uglavnom pozitivno o cjelokupnom iskustvu. A ako ne, u redu je nastaviti tražiti ili se čak vratiti konju nakon što vidite nekoliko drugih potencijalnih konja.


VRIJEME JE ZA PROBNO JAHANJE

Što su crvene zastavice tijekom probnog jahanja?

Kada dolazite na probno jahanje i zatečete konja vezanog ili znojnog to definitivno nije dobar znak. U tom trenutku, možete pretpostaviti da konj ima problema sa sedlanjem ili ima tonu energije. U svakom slučaju, prije odluke želite vidjeti sve aspekte konja.

Uvijek je najbolje da vlasnik prvi sjedne na konja. Omogućuje vam da vidite kako se konj kreće i daje vam predodžbu o tome kako konj reagira na jahača.

Vlasnik/jahač koji odbije jahati konja za vas velika je crvena zastava. Ozbiljno razmislite o jednostavnom odlasku u tom trenutku, umjesto da se dovedete u potencijalno opasnu situaciju.

Razmislite o tome da odete ako vlasnik odbije da veterinar po vašem izboru obavi pregled prije kupnje. Teško je ne pretpostaviti da vlasnik skriva značajan zdravstveni problem.

I odmah otiđite ako se pojavite na probnom jahanju i vlasnik vas obavijesti da je konj kojeg ste htjeli vidjeti prodan, ali on ima niz drugih dobrih konja. Nepoštenje vlasnika nije vrijedno vašeg vremena ni vašeg novca.

 

Veterinarski pregled

Zatražiti pomoć svog veterinara za provođenje pregleda prije kupnje, umjesto da se oslanjate na veterinara prodavača, mudra je opcija. Ovo može biti nezgodno ako razmišljate o konju koji je daleko od vašeg doma. U ovom scenariju, angažiranje veterinara koji nije povezan s prodavačem može biti najbolja opcija.

Elementi koje morate obaviti prije kupnje uključivat će:

 • Potpuna medicinska i kirurška povijest konja
 • Vitalni znakovi prije i poslije treninga
 • Krvni testovi
 • Rendgenske slike

Ostali postupci prema preporuci veterinara i na temelju povijesti konja. Vaš veterinar može preporučiti više ili manje ovih elemenata, ovisno o situaciji.

Na primjer, ako tražite FEI kandidata za dresuru, očekujte rendgenske snimke i možda ultrazvuk. Značajno ulaganje ovog opsega jamči provjeru sportskog zdravlja konja što je više moguće prije donošenja odluke o kupnji.

Kada biste trebali obaviti pregled prije kupnje?

Uvijek obavite pregled prije kupnje prije nego konja kupite.

Bez obzira na cijenu konja, UVIJEK je mudro odlučiti se za pregled prije kupnje prije donošenja konačne odluke.

Dakle, kupili ste konja… Što dalje?

Obavili ste nekoliko probnih treninga i prošli su izvrsno. Konj je položio ispit pred kupnju s najboljim ocjenama, a vi ste platili dogovorenu svotu novca.

Čestitamo! Službeno ste vlasnik dresurnog konja!

Vrijeme je da utovarite konja i odvezete ga kući. Imajte na umu sljedeće pri dovođenju novog konja kući:

 • Ovisno o situaciji u vašoj štali, vaš konj može biti u karanteni na kratko vrijeme.
 • Polako upoznajte svog konja s pašnjacima i nadzirite početno upoznavanje jer to može biti najbolje vrijeme za ozljede.
 • Ostavite svom konju dovoljno vremena da se privikne na novu okolinu.
 • Odvojite vrijeme da izgradite povjerenje između sebe i svog novog konja.

Kupnja dresurnog konja može biti uzbudljiva ali u isto vrijem i stresna, ali uz znanje i pomoć nekoliko bliskih prijatelja, to može rezultirati čvrstim partnerstvom u godinama koje dolaze. Sve najbolje u potrazi za vašim dresurnim partnerom!


KONJU DAJTE VREMENA DA SE PRILAGODI NOVOJ OKOLINI

#kupnjakonja #prodajakonja #dresurnikonj #savjetizakupnjukonja #vetcheck